Снимка: БГНЕС
fallback

Какво се случва с италианския боклук, заради който прокуратурата обяви, че разследва и заместник-министър в ековедомството? Проверки имаше и на пристанище Варна, откъдето се предполага, че влиза боклукът.

Микеле Буономо, представител на неправителствената организация "Легамбиенте", разказа за пътя на италианския боклук пред Нова тв. Организацията първа подава сигнал срещу италианската мафия за търговията с боклук.

Той съобщи, че през последните 10 години години мафията в Италия е спечелила 132 млрд. евро от износа на отровни и други опасни отпадъци.

Органичният боклук, който не може да се депонира, също се изнася към чужбина. В легалния боклук понякога се слагат електроннни устройства, които да засичат движението на балите, допълни той.

"Тук при нас се оформи един "триъгълник на смъртта” с токсични вещества. България се появи по-късно на престъпната карта. Легалните канали са към Африка, Азия, а в Европа – Австрия, Португалия и Швеция. Нелегален трафик сме засекли и към Индия и Китай”, коментира още Буономо.

Първите сигнали за екопрестъпления в Италия се появяват в зората на 90-те години. В зоната между градовете Неапол и Казерта екозащитниците засичат хиляди нелегални сметища за токсични материали и горене на пластмасови отпадъци. Затова и тази зона се нарича "Огнената земя”.

Екозащитниците от "Легамбиенте”, които са най-активната организация за опазване на околната среда в Италия, засичат близо 5000 сметища и отчитат, че земя на площ от 1763 кв. километра е натровена.

Неаполитанската област Кампаня е една от най-плодородните зони в Южна Италия. Обществото буквално експлодира, след като научава.

Прокуратурата започва серия от разследвания и установява връзката между бизнесмени от Северна Италия с местната мафия "Камора”, които с помощта на някои местни политици са организирали канал за разтоварване и горене на отпадъците край Неапол. Италианските власти създават специално звено за разследване на екомафията и поставят екопрестъпленията под ударите на наказателното право за сериозни престъпления.

През 2007 година ЕК осъди Италия, че е допуснала 4860 нелегални сметища на своя територия.

Зоната край Неапол влиза под контрола на военните за 4 месеца. Сметища са затворени, Неапол се изчиства от боклука, а Италия регламентира износа на отпадъци.

Оттогава са засечени и пратки с боклук за България. Неаполитански боклук бе засечен на пристанището във Варна, а в петък пак там е открит боклук от Салерно.

"Още преди 20 години богатият индустриален Север имаше нужда да се отърве от отпадъците си. Трафикът хваща посока, където намира канал, а за мафията това е средство за печалба, което не може да пропусне”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

Анонимен

преди 4 години

то няма държава.всичко е на автопилот и врътки за лично обогатяване.даже на въздуха и водата ни посегнаха.

99

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен Не мисля че износителите на *** ги е грижа каква е природата и дали че я замърсят, бг лидери са длъжни по закон и клетва да се грижат за бг интереси и благоденствие на бг наоод Но тояа което е абсурдно и престъпно е че бг политици са продали за пари-корупция бг природа и бг народ в полза на чужди интереси и единственото обяснение е че имат лична изгода т.е. трябва да бъдат разследвани и осъдени за корупция и злоупотреба с власт и уволнени, освен ако не се докаже че са невменяеми

98

Justice defense

преди 4 години

Трябва да се разследват за корупция всички политици свързани с проблема за вноса на *** и не само за замърсяване на околна среда и увреждане здраве и живот на населението но и за злоупотреба с власт и служебно положение и продаване на правата на бг народ на чужди интереси за собствена изгода. Но явно правните институции действа само в полза на свързани лица и дори да арестуват показно някоя изкупителна жертва за прах в очите ще укрият виновните замесени свързани с властта

fallback