Личен архив
fallback

Нисковъглехидратната диета е една от най-популярните за изминалата 2019 г. Все повече хора, които искат да отслабнат или имат някакви здравословни проблеми, прибягват до нея. Те не ядат захар, картофи, ориз, тестени изделия, бобови култури и други, като за сметка на това компенсират с протеини и мазнини. Правят и фастинг (периодично гладуване) – сред най-търсените думи в Google през последните 12 месеца.

И като говорим за нисковъглехидратно хранене, няма как да не ви разкажем историята на създателката на кулинарния блог „Healthy with Deny“. Деница Георгиева не яде захар и приема повече мазнини за сметка на въглехидрати от близо 3 години, от което се чувства отлично.

Началото на промяната

Няколко месеца след като се омъжва за любимия Симо, тя се сблъсква с първите семейни проблеми. Двамата отиват на лекар и разбират, че той има инсулинова резистентност – едно непознато за тях заболяване. Когато питат на какво се дължи то, им отговарят: „На нездравословен начин на живот!“. Молейки за препоръки как да се хранят и какво да променят, за да може мъжът ѝ да не пие хапчета цял живот, лекарят ѝ казва: „За момента нищо“. И това я шокира и амбицира за промяната още повече.

„В плановете ми за следващите няколко месеца не влизаше той да умре. Затова имах супер силен стимул! И просто спряхме въглехидратите, всичко спряхме от раз... В началото беше много гадно. Имаше един период на адаптация, който е известен като кето грип. Изкарахме го супер тежко“, спомня си Деница.

За да помогне на Симо, тя започва да търси информация в интернет за режим, който се препоръчва при инсулинова резистентност и открива материали за нисковъглехидратното/високомазнинно хранене на английски език, тъй като по онова време в България няма медик, който да я насочи.

„Тогава имаше малко хора, които се хранеха по този начин. Не беше модерно. А в Америка отдавна използваха режима. Имаше ползи, имаше доказателства, лекари които работят по доказване на това, че този режим работи, че мазнините не са лошите, че пшеницата, която в момента ние ядем не е тази, която бабите ни са яли...“, разказва Георгиева.

А сега накъде?

След близо 5 месеца състоянието на половинката на Деница се подобрява, но при нея нисковъглехидратната диета не действа, което я кара да отиде на лекар. Така научава, че има Хашимото – автоимунно заболяване, при което работата на щитовидната жлеза е понижена. Тогава решава да продължи на същия режим, като същевременно спре и приема на глутен:

„Още на третия месец видях, че има някакъв резултат и нещо се променя... 9 месеца след диагнозата бях в граници. Е, не напълно излекувана, защото болестта няма излекуване, но в норми“.

Как още помага нисковъглехидратната диета на Деница Георгиева и защо тя решава да създаде свой блогс  рецепти за него, четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Пенка

преди 4 години

Жената е подобрила здравословното си състояние чрез диетата, което е било целта й.

14

Анонимен

преди 4 години

Повърхностна статийка. Като модата с НВД.Ден до пладне - глупости.

13

Анонимен

преди 4 години

Поредната мода е просто.Хората с повече опит сме се нагледали на какви ли не моди. Вкл. и в храненето.Четете научна литература и по този въпрос, не жълти статии и форумчета, списвани от хорица, които идея си нямат от химия и биология, а най-често превеждат и преписват, и тов зле, от чужди статии, написани от подобни на тях.

fallback