Снимка: Wikimedia

Иран се закани, че ще има "сурово отмъщение" за убийството на Касем Солеймани при атака с дрон. Ако има разплата, то най-вероятно операцията ще бъде водена от дългогодишния заместник на Солеймани Исмаил Каани.

След убийството на Солеймани Каани е новият ръководител на силите "Ал Кудс".

Приятели от войната

63-годишният Каани е роден във вторият по големина град в Иран Машад, свещено място за шиитските мюсюлмани. През 1980 г. той се присъдинява към Революционната гвардия на Иран.

Като Солеймани Каани също е ветеран от войната с Ирак от 1980-1988 г., в която иранските войски се изправиха срещу силите на Садам Хюсеин.

Още по темата

Каани твърди, че приятелството, което е изградил със Солеймани по време на войната е било заздравено от обстоятелствата.

"Ние сме деца на войната", цитират го иранските медии.

Солеймани гледа на запад, Каани - на изток

След войната той става част от силите "Ал Кудс" и е разположен в провинция Хорасан, гранична с Афганистан и Туркменистан.

За живота му не се знае много, но се твърди, че ако погледът на Солеймани е бил вперен към Запада, то Каани е следял иранските приоритети на Изток. Бил е отдаден на борбата с трафик на наркотици и подпомагане на афганистанския северен съюз в битките срещу Талибаните.

Исмаил Каани е бил натоварен и с някои злободневни, административни задачи в силите.

През 2012 г. срещу Каани са издадени санкции от САЩ заради дейността му в "Ал Кудс".

Очакванията от новия лидер на "Ал Кудс"

Пред него стои огромната празнина, оставена от генерал Солеймани, мъж, смятан за герой от мнозина в Иран и смятан за втория най-влиятелен човек след Аятолах Хаменей.

Самият Каани побърза да обещае ответни действия заради смъртта на своя генерал.

"Всемогъщия Бог ни обеща да въздаде справедливост за смъртта на мъченика ни Солеймани. Със сигурност действия ще бъдат предприети", заявил Каани пред държавната телевизия.

Когато Хаменей обяви, че Исмаил Каани ще поеме поста, заеман доскоро от убития генерал, аятолахът увери, че силите "Ал Кудс" ще останат "непроменени".

Все пак има въпроси дали новият ръководител може да се сравнява с влиянието на Солеймани, но според анализатори силата на Революционната гвардия се таи в повече от култ към личността.

"Трудно е да очакваме бюрократът Каани да успее да имитира харизматичното влияние на своя предшественик", пише Али Алфоне, есперт във Вашингтонския институт за страните от залива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase