Снимки: Reuters

В битката за глобална доминация всички очи са вперени в САЩ и Китай. Новото десетилетие на надпревара вече започна, а Вашингтон се опитва да победи Пекин в сфери като търговия, войска и дипломация. Напрежението между двете държави напомня на Студената война, продължила повече от 50 години между САЩ и Съветския съюз.

Но това не е Студената война. А Китайската народна република не е СССР.

Икономическа неумолима сила

Близо три десетилетия след разпадането на СССР през 1991 година, Китай е много по-богата и стабилна, отколкото Съюза някога е бил.  Всъщност, очаква се икономиката на Китай да задмине тази на САЩ до 2030 година. Голяма част от този успех се дължи на преосмислянето на традиционната идеология. След смъртта на Мао през 1976 година, Комунистическата партия в Китай започна да използва аспекти на капитализма. Тази система е позната като "социализъм с китайски характеристики“. Така планираната икономика на Китай изстреля притежаваните от държавата корпорации, които сега са някои от най-големите в света.

"СССР се фокусираха върху армията си, а икономиката остана на заден план“, казва Карл Шустер, съветски военен експерт за ВМС на САЩ по време на Студената война, пред CNN. Научил урока си, Пекин се опитва да не попадне в капана на бързия военен растеж. Страната все още развива и модернизира армията си, но успява да задържи разходите далеч от нивата, които стига СССР.

През 1989 година, малко преди правителството да падне, Съветският съюз харчи 8,4% от БВП за армията си или повече от 15% от националния си бюджет. Днес Китай харчи едва 1,9% от своя БВП. В резултат на това страната е много по-могъща през 2019 година, отколкото СССР някога е бил.

"По време на Студената война през 80-те Съветският съюз има по-слаба икономика от тази на Япония“, казва Херве Лемахие, директор на азиатската програма за власт и дипломация, базирана в Сидни, в института Лоуи.

Военно напрежение

СССР беше смела, скъпа военна сила и през 80-те има десетки хиляди войници и оръжия „разположени във всеки голям район на света“, гласи доклад на американското правителство. Но Китай няма интерес да разполага силите си извън Азия. Докато разширява своето икономическо и дипломатическо влияние в целия свят, страната има само една военна база далеч от дома – в Африка. Това не означава, че САЩ и Китай не са започнали военна авантюра, но тя е изцяло локализирана в Азия.

И двете страни се обвиняват една друга, че провокират военна конфронтация в Южнокитайско море. Когато САЩ разположиха системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея през 2017 г., отношенията между Сеул и Пекин рязко охладняха.

Но докато опасността от ядрена атака виси над света като Дамоклев меч по време на Студената война, то ситуацията с Китай е друга.

Според Nuclear Threat Initiative по онова време СССР е разположила 40 хил. бойни глави по целия свят, докато САЩ все още има едва 4700. Арсеналът на Китай е още по-малък – 280. Но вече се появяват знаци, че ядреното напрежение отново може да се надигне.

През август 2019 година САЩ се оттегли от Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег с Русия, който ограничаваше създаването на нови оръжия. Америка призова Русия и Китай да създадат нов договор, но Пекин беше категоричен – не.

"Ако САЩ постави ракети в тази част на света, пред прага на Китай, Китай ще е принуден да вземе контрамерки“, каза директорът на департамента по контрол на оръжията към външното министерство на страната в отговор на действията на администрацията на Тръмп.

Търговски връзки

По време на Студената война САЩ и СССР оперират в различни търговски сфери и се състезават за търговията с трети страни. Но в модерната глобална икономика, отношенията са много по-сложни. Китай е най-големият търговски партньор на големи държави, част от които са съюзници на САЩ, като Австралия, Япония и Нова Зеландия.

"Може да считат САЩ за свой съюзник в сферата на сигурността, но Китай, като свой главен търговски партньор. Вече няма ясно изградени блокове“, обяснява Лемахие.  Дори у дома има повече връзки между Вашингтон и Пекин, отколкото някога между Вашингтон и Москва.

Доналд Тръмп дълго време се оплаква от дефицит в търговията с Китай и обвинява страната в създаване на нечестно предимство за нейните компании. За това през 2018 година той започна търговската война. Но тъй като САЩ и Китай са изложени на фискалните неуспехи един на друг, по-нататъшната икономическа конкуренция няма да е просто въпрос на загуба или печалба, както със Съветския съюз.

"По време на Студената война не се изправяхме срещу самостоятелна глобална икономика, а с два огромни блока, които бяха малко или много самостоятелни от гледна точка на икономическото си благополучие“, казва Лемахие.

Но всеки икономически конфликт може да доведе до проблеми както за Китай, така и за САЩ. Двете държави могат да бъдат съсипани, а рецесии да започнат по целия свят.

"Можеш да вземеш мерки, за да бъде икономиката на Китай с 8% по-малка, но и тази на САЩ ще намалее с 3,3%.“, допълва той.

Съюзниците на САЩ са разделени

Докато Америка можеше лесно да докаже, че СССР е заплаха за световния мир, с Китай нещата не седят точно така. Всъщност, много държави приемат предложенията на азиатската държава като примамливи.

"Китай изигра нещата така, че убеди света, че САЩ се опитват да очернят името на страната, докато тя просто се опитва да търгува“, казва Карл Шустер. След Втората световна война Америка, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Обединеното кралство остават стабилни партньори, но днес Китай е най-големият търговски партньор на две от тях – Австралия и Нова Зеландия. На останалите три азиатската държава представлява огромна част от икономиката им.

За това САЩ взеха други мерки – те се опитаха да блокират разпространението на 5G мрежата, създадена от китайския гигант Huawei, заради предполагаеми проблеми със сигурността. Компанията отрича обвиненията, казвайки, че няма доказателства китайското правителство да има влияние върху нея. Но Австралия се поддава и забранява 5G мрежата, Нова Зеландия я блокира частично, а Великобритания все още дебатира по въпроса. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео дори заплаши останалите съюзници на страната си със санкции, ако не вземат мерки срещу Китай.

Но въпреки всичко, премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн публично обяви, че компанията Huawei е добре дошла в страната. А според  Шустер, подобни изявления на съюзниците на САЩ показват, че шансът да бъде създаден международен фронт срещу Китай е много малък.

Новата "космическа надпревара"

Когато първият безпилотен роувър кацна на „тъмната страна“ на Луната, двигателите, които раздухаха прахта не бяха нито в руски, нито американски, а китайски. Така 50 години след като Америка победи СССР, "Космическата надпревара“ отново се разпали.

Състезанието за Луната е също толкова символично, колкото отношенията между двете държави. А Китай напредва бързо – когато американците стъпват на Луната, страната дори не е изстреляла свой сателит. Сега ролите се обръщат.

Но дори и в космоса, отношенията са много по-сложни, отколкото през 60-те. Всъщност шефът на НАСА категорично заяви, че се надява ограниченията за работа с Китай, които американското правителство налага, да бъдат отменени. Двете държави трябвало да работят заедно. За НАСА кацането на сондата на Китай на "тъмната страна“ е "постижение на човечеството“.

Според бившия анализатор на ЦРУ Матис, всяка голяма крачка, която САЩ трябва да предприеме срещу Китай ще доведе до промяна на статуквото.

"За да започне Студената война, бяха нужни 10 години на политическа реформа, множество дебати и доведе до това стотици хиляди американци да лежат мъртви в различни части на света като Виетнам“, обяснява той.

Спомените от последствията от Студената война все още са живи.

“Обхватът ще е голям, но какви разходи наистина сме готови да поемем?“, пита Матис.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase