Снимка: Reuters

Избори, военни конфликти и природни стихии белязаха отминаващата си 2019 година.

Кое от хилядите събития по света обаче бе най-важното за българския читател? Това се опита да разбере екипът на Dnes.bg, който по традиция се допита до своите читатели в края на всяка година: Кое е най-важното международно събитие за отиващата си 2019 година? В традиционната ни анкета участие взеха 1403 души.

Драмите около излизането на Великобритания от ЕС продължават да вълнуват най-много родния читател.

18% от анкетираните са посочили, че Brexit и развитието около него е тема №1 в изминалите 365 дни. Макар ситуацията с напускането на ЕС да се мени често, британският премиер Борис Джонсън се закани след победата на изборите, че страната му ще напусне Европейския съюз на 31 януари. Остава да видим дали наистина това ще е краят на сагата, продължаваща няколко години.

На второ място с 11% се нарежда пожарът в катедралата Нотр Дам в Париж, който през април унищожи покрива на едно от най-емблематичните исторически сгради в Европа. Само за броени дни беше събрана голяма сума пари за реставрацията на храма, но работата по възстановяването на катедралата "Света Богородица" ще продължи с години.

Цели четири събития си делят третото място в нашата класация с 10% от вота на читателите. Това са европейските избори и новата еврокомисия на Урсула фон дер Лайен, появата на Грета Тунберг и нейната борба с климатичните промени, турската офанзива в Сирия, както и природните катаклизми, които удариха Балканите през 2019-та година – земетресения, наводнения и бури.

За 8% от нашите читатели събитие №1 е новината, че Кристалина Георгиева застана начело на МВФ. Само с процент по-малко пък нареждат на първо място упреците на президента на Франция Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт и дискусиите след това.

Протестите в Хонгконг са най-важното събитие на отминаващата си година за 5% от анкетираните, а за 3% от нашите читатели това е фалитът на британския туроператор "Томас Кук", който предизвика сериозна буря в туризма по света.

Оставянето на Македония и Албания без дата за ЕС, стартирането на процедурата по импийчмънт на американският президент Доналд Тръмп, превратът в Боливия и отстраняването на Ево Моралес и откритият в Англия български камион с 39 тела на азиатци събират по 2% от вота на нашите читатели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase