Снимка: кадър Sky news
fallback

Съвсем не в духа на Коледа, ученичка от Лондон се натъкна на зов за помощ в благотворителна картичка, закупена от британската верига Tesco.

6-годишната Флорънс Уидикомб отворила картичката миналата седмица. Зад котенцето с коледна шапка обаче стояло послание.

"Ние сме чуждестранни затворници в затвора Шанахй Кинпу в Китай. Моля ви, помогнете ни, и уведомете организациите за защита на човешките права", пишело вътре.

Заради това послание веригата обяви вчера, че преустановява всякаква дейност във фабриката в Китай.

Супермаркетът - съучастник в нарушаването на човешки права?

Говорител на Tesco заяви, че компанията заклеймява използването на труда на затворниците и "никога не би го допуснала в нашата верига на доставките".

"Бяхме шокирани от тези обвинения и веднага прекъснахме работа с фабриката, където тези картички са произведени и започнахме разследване", съобщават още от веригата, пише международната редакция на DW.

Всички картички, изпратени от тази фабрика, са изтеглени от продажба.

Tesco е третата най-голяма търговска верига супермаркети в света и оперира на десетки места с много доставчици, включително в китай, Индия и другия места в Азия.

От веригата заявиха, че имат 35 мениджъра в Азия, които посещават фабриките и следят за безопасните условия на труд.

Картичката е била произведена във фабрика "Жейян Юнян Принтинг" в източната част на Китай. Говорител потвърди, че независимо разследване е било проведено този ноември и не са били открити доказателства, които да предполагат, че фабриката използва трудът на затворници.

Свържете се с Питър Хъмфри

В самата празнична картичка, която Флорънс е отворила, имало и един ред до получателя - "Свържете се с г-н Питър Хъмрфи".

Питър Хъмрфи е бивш британски разследващ журналист и е разследвал корпоративни измами в Кинпу.

Бащата на Флорънс се свързал с него в LinkedIn. Хъмрфи е успял да издири други бивши затворници, които са потвърдили, че чуждестранни затворници работят и създават картички зза веригата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

fk news

преди 4 години

Как бе има някаква грешка? В Китай само просперитет, демокрация и капитализъм, мир и любов, трудолюбие и задружие :-) Там няма такива работи, питайте онези затворници...дето ги държат в кома, за да им вземат от органите, когато потрябва. Да-а-а-а. Изберете китайското, но помнете, че един мъдър китаец беше казал преди хиляди години още, че 'Евтиното излиза най-скъпо' а вие се сещайте в какъв контекст да го разбирате в 21век....

19

Анонимен

преди 4 години

В съобщението от картичката пише още - "карат ни да работим насила" и с това всъщност им нарушават правата, Боряна да оправи превода.

18

Анонимен

преди 4 години

До ПатриотИма, има.Той ги рисува с пръсти по стените.Няма да ти казвам в какво са потопени преди това.

fallback