Да нарежеш творба за хиляди долари, за да направиш от нея часовници. Това е идеята на създателите на компанията за часовници Kanske, които купуват шедьовъра на датския художник Тал Р "Парижки шик".

Дан Торлеифсон и Арне Лайвсгард стават собственици на платното за "скромните“ 70 хил. паунда, а през октомври обявяват, че планират да нарежат цветното платно на парчета, зад го използват за направата на 200-300 луксозни часовника. Всеки от тях ще струва около 1500 паунда.

"Трябваше ни артист, който е признат от експертите и който ще предизвика реакция. Ако бяхме купили платно за 100 долара, никой нямаше да ни обърне внимание. Трябваше ни шедьовър“, казват те пред The Guardian.

Двойката е поръчала още три платна на известни датски артисти с помощ от неизвестен финансов патрон.

Разбира се Тал Р изпада в ужас при новината и изпраща отворено писмо до вестник Politiken.

Той нарича желанието на Kanske "неуважително“ и опит "да се изкарат пари от изкуството му“.

Според адвоката му Тал Р е наясно, че който купи творбата му има право да я препродаде или дори да я унищожи, но никога не му е минавало и през ума, че тя ще бъде използвана за друг комерсиален продукт.

Торлеифсон и Лайвсгард смятат, че реакцията на художника е преувеличена и твърдят, че парчетата ще са толкова малки, че никой няма да разбере от коя картина са.

"Всеки часовник ще използва 0,4% от платното“, обясняват те.  По думите им техният проект не нарушава датския закон. Но съдът мисли друго.

Тал Р спечели делото и забрани на двойката да използват творбата му за своите часовници. Те ще трябва да платят и повече от 3000 евро за разноски по делото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase