Снимка: архив, Reuters
fallback

Дълго време Швеция бе смятана за пример за мирна и спокойна държава. Но в третия по големина град Малмьо престъпността е придобила невиждани размери. Редовно в града избухват престрелки и бомби. Какво се случва там?

На моменти изглежда, че Малмьо има повече общо с Багдад, отколкото с други европейски градове. От началото на годината общо 29 бомбени експлозии разтърсиха този шведски град с 317 хиляди души население, регистрирани са и 50 престрелки до края на октомври, по данни на полицията. Удивителен е фактът, че това се случва в страна, в която придобиването на законно оръжие е изключително трудно, пише Дойче веле.

Малмьо е бивш индустриален град, известен с корабостроенето си, който се преобразява значително след откриването през 2000 година на моста Йоресунд, свързващ го с датската столица Копенхаген. Със своя университет, привличащ студенти от цял свят, както и с редица водещи компании, като например гигантите в света на компютърните игри Massive и King, третият по големина шведски град се превърна в център на науката и иновациите. Освен това Малмьо е най-интернационалният град в Швеция: почти всеки трети от неговите жители е с мигрантски корени.

Когато убиват деца

Жителите на Малмьо са свикнали с криминалната хроника - почти не минава ден без съобщение за извършено някакво престъпление. Миналата седмица държавната телевизия SVT съобщи, че членове на местна банда са принудили собственик на магазин за хранителни стоки да им позволи да съхранява наркотици в негов склад в центъра на града. Полицията се опитва да овладее насилието, което се свързва главно с организирани групи, занимаващи се с наркотици.

Oще по темата

В началото на ноември при престрелка пред една пицария беше убито 15-годишно момче, а друго постъпи в болница с наранявания. След този инцидент към полицията беше създадена специална оперативна група за превенция на насилието.

Местният криминален репортер Федерико Морено коментира така действията на властите: "Време беше да се направи нещо. Трябва да реагираме, когато убиват деца. Важно е полицията, както и държавата да реагират адекватно и да изпратят ясен сигнал", казва той.

Нерядко насилието взема и невинни жертви, какъвто е например случаят с 31-годишната лекарка Каролин Хаким. Жената беше застреляна посред бял ден на улицата с бебе на ръце. 

Петра Мец, която преподава шведски език за възрастни имигранти в проблемния квартал Фоси, е загрижена за случващото се в нейния град. Тя признава, че се страхува да се прибира след работа сама по тъмно, но най-много се притеснява за трите си деца на възраст от 13 до 18 години - особено след като през юни 2018 г. трима младежи бяха убити при стрелба в едно интернет кафе. “Ако се беше случило само месец по-рано, може би там щеше да седи и синът ми“, казва Мец, чието най-голямо дете преди прекарвало доста време във въпросното кафене.

Много хора обмислят да напуснат града

Мец обмисляла дали да не се преместят да живеят на друго място, но си дала сметка за жертвата, която ще трябва да направят децата ѝ - да се разделят с приятелите си, училището и т.н. "Отказах се. Реших, че децата ми скоро ще заминат да учат на друго място", споделя тя. Но немалко нейни приятели с по-малки деца обмислят сериозно да напуснат Малмьо.

"Обичам Малмьо", казва Морено, който няма намерение да се мести на друго място - въпреки заплахите, които получава заради репортажите си за престъпността. Той казва, че в Мексико е видял как тероризирани от наркокартелите хора успяват въпреки всичко да се справят. Но всичко това ни се отразява, добавя той. "Говорил съм с хора, които признават, че си разменят стаите, за да не пострадат децата им в случай, че избухне бомба“.  

Като цяло престъпността намалява

Статистиката отчита спад на престъпността в Малмьо спрямо 2017 г., когато в града са били регистрирани общо 58 бомбени експлозии и 81 престрелки. Но ще отнеме време преди градът да изчисти лошата си репутация на място с висока престъпност.

"В някакъв смисъл Малмьо е катастрофа", казва Морено. Но Малмьо е също така и много красив и оживен град, който наистина е различен от другите шведски градове - в положителния смисъл на това понятие, убеден е той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Анонимен

преди 4 години

Градът Малемио,тероризиран от подч.наречен май-мун,само толерантност ама с другата срана

117

Дедо

преди 4 години

-Каква е границата между хората и животните?-Средиземно море!

116

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен"Брейвик не изби ли 71 бели деца"Те бяха комунисто-либерасти. Това не са хора.

fallback