Снимка: Sotheby's

Едно от легендарните Lamborghini Miura P400 S на Бертоне Груп бе продадено на аукцион за 1,6 милиона долара.
Miura е един от най-значимите спортни автомобили, които поставят името на Lamborghini наравно с това на Ferrari и Porsche.

Произведена през 1974 година, колата е имала само двама собственика, преди да бъде продадена на търга в Лондон. Тя първо е поръчана от рекламен експерт от Нюрнберг, Германия. След това е купена от състезателя аматьор Ханс-Питър Уебър. Красивият автомобил е негова собственост до смъртта му през 2015 година. След това е попада в гараж в Германия и стои недокосвана близо 4 години.

Това, което прави колата толкова ценна, е фактът, че нищо по нея не е докосвано – тя все още е с оригиналната си ярко жълта боя и син интериор.

Според организаторите на търга състоянието й за толкова години е повече от перфектно. Колата дори все още се движи благодарение на оригиналния си двигател. Единственото нещо, добавено от предишния собственик са предни мигачи и колани.

Miura носи името на испанският борец с бикове Дон Едуардо Миура Фернандез. Тя е дело на италианският дизайнер, работещ за Бертоне, Марчело Гандини. След излизането й на пазара, тя бързо се превръща в любимия автомобил на рок звездите, плейбоите и богатите ексцентрици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase