Снимка: архив, Reuters

През последната година Русия е изпратила в Куба 1000 микробуса, 50 локомотива, десетки хиляди туристи и обеща да модернизира електропреносната мрежа на острова в рамките на план за реновиране, възлизащ на милиони долари.

Руско-кубинската търговия почти се удвои след 2013 г. до очакваните тази година 500 млн. долара, основно за сметка на руския износ за Куба. Редица високопоставени руски представители посетиха техния бивш съюзник в Карибско море, включително премиерът Дмитрий Медведев. Днес кубинският президент Мигел Диас-Канел ще пристигне в Москва за среща с руски представители, включително с руския президент Владимир Путин и се очаква двамата да подпишат споразумения за по-активна търговия и сътрудничество, пише Асошиейтед прес.

Руско-кубинските отношения са далеч от тези през епохата на Студената война, когато Куба беше почти тотално зависима от съветския блок, смятащ острова за свой преден пост в Америките, а после го изостави през 90-те години. Но анализатори на кубинската и руската външна политика казват, че има осезаемо затопляне между двата бивши партньора, предизвикано отчасти от скъсването с политиката за отваряне към Куба на правителството на президента Барак Обама, осъществено от администрацията на президента Доналд Тръмп. Куба и Русия твърдо подкрепят също и венецуелския президент Николас Мадуро, който САЩ се опитват да свалят от власт.

Още по темата

"Направихме огромни грешки през 90-те години, като обърнахме гръб на Куба. Това време определено изтече и съм напълно сигурен, че отношенията ни заслужават по-голямо внимание от страна на Русия", заяви Константин Косачов, председател на комисията по външна политика в горната камара на руския парламент. "Те заслужават повече инвестиции от страна на Русия едновременно под формата на финансиране и оборудване, разбира се, но също и във вид на човешки ресурси. И определено трябва да съдействаме, трябва да помагаме на Куба. Трябва да подкрепяме Куба, докато тя е дискириминирана, докато е под бремето на санкциите, докато е обект на блокада от страна на САЩ", добави той.

Нито една от двете страни не разкрива подробности за подобряващите се връзки, но руският износ за Куба включва нови модели на автомобили "Лада" и камиони "Камаз". Създадено е ново кубинско-руско съвместно предприятие за строителни материали, а когато Медведев посети Куба този месец, той откри рафинерия и подписа споразумение за ремонт на три електроцентрали от съветската епоха.

С намаляването на туристите от САЩ посещенията от Русия са се повишили с 30 процента през 2018 г. до 137 000 души.

"Русия се опитва да запази зоната си за влияние, която е имала през съветската епоха, като търси партньори в Латинска Америка и показва на Вашингтон, че все още е световна сила", каза Артуро Лопес-Леви, роден в Куба асистент по международни отношения и политология в Университета "Холи Неймс" в Оукланд, Калифорния и добави: "Куба се включва в проекти, от които може да извлече полза и те вече дават резултати на острова".

Русия не крие желанието си да играе ролята на надежден партньор на Куба, която среща враждебност от страна на САЩ, включително санкции върху кораби превозващи петрол от Венецуела.

"Очевидно е желанието на САЩ да създадат отровна атмосфера около сътрудничество с Куба, да сплашат инвеститорите и да блокират притока на енергийни ресурси", заяви Медведев по време на посещението си в Хавана и добави: "Куба винаги може да разчита на подкрепата на Русия".

През 60-те, 70-те и 80-те години Куба беше пълна с руска продукция и с руски граждани, които работеха редом с кубинците в химически заводи, мини и военни бази. Москва изпрати милиарди под формата на помощ, преди разпадът на Съветския съюз да доведе до катастрофален 30-процентен спад на БВП.

Куба остана с 35 млрд. долара дълг към Съветския съюз, 90 процента от който Русия опрости през 2014 г., събитие което според кубинския антрополог от руски произход Дмитри Прието Самсонов е начало на съвременна ера в отношенията между двете страни.

"Русия започна да мисли повече за своите бизнес и държавни интереси и бе поставено началото на нови взаимоотношения с Куба на мястото на предишните братски връзки", каза Прието.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase