Снимка: CNN

На всички ни се е случвало поне веднъж - караме по непознат път, навигацията ни казва да завием наляво и се озоваваме на... неправилния път.

Оказва се, че в община Баунеи на острова Сардиния пътната инфраструктура е непонятна за Google Maps.

Приложението често праща коли и пешеходци там, където те нямат място. Едните затъват в пясъци. Другите се губят.

Туристите често използват Google Maps, за да открият пътя към по-малки, отдалечени от тълпата плажове. И това винаги води до един и същи резултат - коли, затънали в пясъци.

Само за 2 години, властите са получили 144 спешни обаждания от хора, които са изпаднали в беда, защото "завили там, където не трябва".

Затова те решили да вземат мерки - като поставят знаци, които гласят "Не следвайте указанията на Google Maps".

"Тези пътища са подходящи само за високопроходими коли. Прекалено много седани и хечбегове затъват по тях. Понякога дори автомобили за офроуд затъват тук. Ето защо сложихме знаци - на италиански и английски, за да не се подвеждат туристите", казва кметът на Баунеи - Салваторе Кориас пред CNN. По думите му, спасителните акции се финансират от данъците на гражданите и туристите не трябва да плащат нищо.

Разбира се, властите се свързали и с Google Maps, за да бъде решен проблемът.

"Чакаме. Вярваме, че ще си свършат работата", казва Кориас. През това време, той предлага на туристите  да се върнат малко назад във времето и да "използват добрите, стари пътни карти".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase