Снимки: Reuters
fallback

"В Латвия Адолф Хитлер е по-популярен от Хари Потър". Това е едно от заглавията в руския сайт, контролиран от Кремъл, Baltnews. Някога Латвия бе част от Съветския съюз, но днес е част от Европа. А Русия се опитва да възстанови влиянието си върху страната чрез разпространяването на дезинформация, като тази, че "Моята борба" на Фюрера е по-популярна от творбата за магьосници на Роулинг.

Кореспондентът на BBC Стийв Росенберг решава да провери наистина ли Хитлер е по-популярен от Хари Потър в бившата членка на Съветския съюз.

Първата му спирка, разбира се, е една от най-големите книжарници в Латвия. Когато нейната съдържателка е попитана колко копия от "Моята борба" е продала през 2018 година, тя отговаря кратко точно и ясно: "Нито едно".

"Нито едно копие. Не я продаваме. Няма я в нито една книжарница в страната", казва Ираная Белинкая. Когато Росенберг я пита какво мисли за информацията, че най-четената книга в Литва е "Моята борба", тя отговаря: "Това са пълни безсмислици".

Но ако хората не си купуват книгата на Хитлер, може би латвийците я взимат от библиотеката? Росенберг проверява и там.

Оказва се, че според статистиката от всички библиотеки в страната, "Моята борба" е взимана едва 139 пъти за цели три години, а Хари Потър – 25 000 пъти.

Но навярно читателите искат да останат максимално анонимни за това я поръчват по интернет от сайтове за втора ръка? Историята на Baltnews се позовава на източници именно в този сектор. Росенберг открива собственичката на сайта, в чиято секция за най-поръчвания заглавия, "Моята борба" наистина се намира близо до първото място.

"Тази класация е според кликовете, а не поръчките. Интересното е, че 70% от тях са анонимни, сравнено с тези за популярни книги, като Хари Потър, където 70% са регистрирани потребители", обяснява Рита Рискова. По думите й вероятността това да са тролове или хора с фалшиви акаунти е голяма.

Ръководителите на Baltnews също се съгласяват да се срещнат с Росенберг. От сайта уточняват, че статията не била публикувана за да угоди на определена политическа цел.

"Днес е лято и това е истина. Но BBC вероятно няма да се интересуват от това да напишат статия, че е лято", казват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Трудовакъ

преди 4 години

преди 6 часаЕдна от най-глупавите книги, които съм опитвал да чета!А съм опитвал да чета доста глупави книги.Имам предвид "Хари Потър", не "Моята борба"А кой или какво, прочее е този/това Хари Потър?

38

Анонимен

преди 4 години

Те хората по света много харесват Хари Портър,и разбира се неговите магии и вълшебната му пръчица.И всичко казано от Харито има приложение в реалният свят,а не само в светът на измислиците.Ей хора,Хари Потър е приказка за деца която е сравняват с политическа доктрина.Какво общо има фантастиката с политиката?Много глупава статия.Да бяхте сравнили Хари Портър с трудовете на Маркс и Ленин,същата работа.*** статия.

37

Анонимен

преди 4 години

Една от най-глупавите книги, които съм опитвал да чета!А съм опитвал да чета доста глупави книги.Имам предвид "Моята борба", не "Хари Потър".

fallback