Снимка: БТА
fallback

Франция, Великобритания и Германия заявиха, че е ясно, че Иран е отговорен за нападението срещу саудитски петролни съоръжения на 14 септември, и призоваха Техеран да се съгласи да преговаря за своите ядрени и ракетни програми и въпросите на регионалната сигурност, предаде Ройтерс.

"Дойде времето Иран да приеме дългосрочна рамка за преговори за своята ядрена програма, а също за въпросите на регионалната сигурност, които включват неговите ракетни програми", казаха трите страни в съвместно изявление.
 "За нас е ясно, че Иран носи отговорност за това нападение. Няма друго правдоподобно обяснение", заявиха те.

Френският президент Еманюел Макрон, британският министър-председател Борис Джонсън и германската канцлерка Ангела Меркел се срещнаха в ООН, за да съгласуват своята стратегия за Иран. Трите европейски страни, които участват в споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г., се опитват да спасят сделката и да намалят напрежението между Вашингтон и Техеран.

Oще по темата

Франция и Германия за първи път обвиниха Иран за нападението в Саудитска Арабия. Премиерът на Великобритания направи това по-рано вчера.

Париж, Берлин и Лондон заявиха, че остават обвързани с ядреното споразумение, но поискаха Иран да се върне към пълно спазване на своите ангажименти, след като отстъпи от някои от тях.

"Ние сме ангажирани да продължим нашите дипломатически усилия за създаване на условия и улесняване на диалога с всички съответни партньори, заинтересовани от намаляване на напрежението в Близкия изток", казаха те, пише БТА.

Саудитска Арабия и САЩ също обвиняват Иран за нападението на 14 септември. Техеран отрича да е замесен. Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси поеха отговорност за атаката, но анализатори казват, че използваните крилати ракети не са имали такъв обхват, че да са били изстреляни от Йемен, посочва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Констатация

преди 4 години

Как дроновете изведнъж станаха крилати ракети!? След някой ден току виж станали и ядрени ракети.Колкото Ирак имаше химическо оръжие, толкова и Иран е нападнал Саудитска Арабия. Пак си търсят поводи за война, но вече никой не им вярва, плочата се изтърка.

37

Анонимен

преди 4 години

трите пинчера пак се изказаха не подготвени , аз пък казвам че американците ги атакуваха със тяхно съгласие за да имат предлог да привлекат още държави срещу иран , защо им е на иран да прави атака в саудитска арабиа и то в момент на криза която може да доведе до военен конфликт

36

Lan

преди 4 години

Дани, така е, гледали сме го филма, но от Сирия останаха руини - лошо за народа ѝ, за страната, добре за тези, виещите в момента!

fallback