Снимки: Reuters

Филмът "Джоджо заека“ отнема на Тайка Уайтити осем години. Още през 2011 година, когато започва работа по сценария, той изпитва известни морални угризения, тъй като мрази дълбоко нацистите. Но трудностите по пътя на създаването на филма се увенчават с успех.

Той спечели наградата на публиката в Торонто и се отправи с пълна сила към Оскарите. Последните 7 лауреата от TIFF бяха номинирани и за Оскар, а два от филмите дори го спечелиха.

Но освен моралните проблеми, пред Тайка имало и друго препятствие. Най-добрият приятел на главния герой в "Джоджо заека“ е... въображаемият Хитлер. А кой би искал да се влезе в кожата на фюрера? Разбира се, че никой. За това Уайтити трябвало да го направи сам.

"Мисля, че беше трудно за актьорите да преценят, дали това е добро кариерно решение или не. И аз ги разбирам напълно. Кой иска да се види на плаката на филм, облечен като Хитлер?“, казва Тайка пред The Hollywood Reporter.

За Уайтити било трудно да привлече и продуценти.

"Става дума за малко момченце, което харесва нацистки униформи и горене на книги, и то намира малко еврейче на тавана, и въображаемият му приятел е Хитлер... Можех да ги видя как си мислят: "О, не, в никакъв случай няма да имам нищо общо с това. Чао“, разказва Тайка.  Преди две години  FOX се съгласяват да финансират „Джоджо заека“ срещу условието Уайтити да влезе в ролята на Хитлер. Режисьорът признава, че се е почувствал странно, но "било сега или никога“.

Пътят към "Джоджо заека“ не е бил лесен. А след TIFF го очакват още трънливи пътеки. Да превърнеш Хитлер в хумор, тъй като Тайка е категоричен, че никога не е искал тъжен филм за Холокоста, е трудна задача.

Според  The Hollywood Reporter най-трудна ще е публиката в Германия. Онези, които преди са се опитали да разсмеят германците със забавен филм, включващ образа на фюрера, до сега не са успявали. Критиците ги поразяват, в боксофиса се представят пагубно. В днешно време германците са още по-внимателни на какво се смеят.

Еврейската общност също ще бъде един от най-яростните критици на лентата.

Премиерата на "Джоджо заека“ е през октомври. Тогава ще стане ясно дали всички рискове са си стрували.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase