Снимка: Pixabay

Докато ги има дизеловите и бензиновите двигатели, ще го има и дебатът - кой е по-вреден. Ново изследване, поръчано от кметството в Париж, показва, че дизеловият автомобил, който отговаря на екостандарт Евро-6 все пак продължава да изхвърля в атмосферата 5 пъти повече азотен оксид в сравнение с бензиновата кола.

С помощта на лазерни технологии експертите от неправителствената организация са измерили вредните емисии на 180 000 автомобила. Взети са под внимание възрастта на превозното средство, както и това какво гориво ползва, за да се определи, как различните машини влияят на замърсяването на атмосферата над френската столица.

Резултатът е еднозначен - дизеловите двигатели оказват по-негативно влияние на екологията. Така например, при дизелите със стандарт Евро-6 вредните емисии са 4,8 пъти по-високи от тези на бензиновите двигатели със същия стандарт. А новите дизелови мотори са само с 18% по-чисти от старите бензинови. На тях обаче се пада около 63% от общото замърсяване.

Измерванията в лаборатория значително се отличават от тези при реална експлоатация на автомобила - минимум 6 пъти. Изследователите посочват, че двигателите с вътрешно горене създават затворен кръг - вредните емисии се увеличават при топло време (над 30 градуса) и стават причина за парниковите газове, които на свой ред водят до увеличаване на температурата.

Още новини от света на автомобилите четете на сайта на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase