Снимка: Instagram

15 скутера изчезнаха в първите дни, в които услугата Lime бе представена в България. Естествено, нападките към народопсихологията на българина не закъсняха. Но се оказа, че кражбата на електрическите скутери е основен проблем в цял свят, не само в страната ни.

Още по темата

В Букурещ, Румъния, където услугата тръгна няколко месеца преди България, трите фирми, които се конкурират на пазара, се изправиха пред два големи проблема – кражбата и вандализма. Още в самото начало 10 от 1000 скутера на компанията Lime изчезват от улиците на румънската столица. Седем губи Flow, а една от техните машини е напълно унищожена. От Wolf-е пък докладват за минимум по два опита за кражба на ден.

В Мексико откраднатите електрически скутери се търгуват за по 3000 песос (около 150 долара) всеки. От компаниите обаче казват, че няма смисъл от подобна търговия – можеш и да откраднеш тротинетката, но не и зарядното, което се открива трудно, а без него, скутерът просто спира да работи.

Преди 15 месеца стартира услугата на компанията Grin в страната. От тогава, 350 скутера са били откраднати.

В Австралия не е ясно колко скутера са изчезнали, но хакери промениха поздравителните им съобщения. „Не ме взимай, не обичам да ме карат“, казваха машините, а местните се зарадваха на атаката. „Не сме ги искали и не ги желаем“, казват те.

Всичко това се случва след като през 2018 година Wall Street Journal публикува материал за краткият и мръсен живот на един скутер. Машините в Сан Франциско били крадени, горени, хвърляни в езерото.

Само за две седмици след пускането на услугата 250 от 600 скутера в Сан Франциско са откраднати или унищожени през 2018 година. Lime така и не коментират тази цифра, а от другата компания Bird признават, че наистина имат проблем. Това показва и акаунта в Instagram Bird Graveyard, който публикува видеа и снимки на унищожени скутери на компанията. А те са много  - скутери в морето, потрошени от кола, запалени, изхвърлени в кофата за боклук, завързани за бронята на автомобил, плаващи пред Вашингтонският монумент, натоварени в багажници, хвърлени едни върху други или заровени в пясъка.

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy Holidays!

Публикация, споделена от Bird Graveyard (@birdgraveyard) на

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase