Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

360 случая на домови кражби са регистрирани от началото на лятото, каза Марио Киричков, оперативен работник в сектор „Кражби“ към СДВР.

Според него извършителите на такъв тип престъпления подбират жилищата в зависимост от това как изглеждат външно.

„Дали имат скъпа врата, дали е наскоро санирано, по какъв начин е санирано. Също така разглеждат и скъпи климатици ако има поставени на фасадата на сградата. По този начин подбират жилището и извършват кражба от него“, посочи Киричков пред Фокус.

Още по темата

Той посъветва ходещите на почивка през лятото да не афишират това официално в интернет мрежите и да не споделят пред непознати хора за намеренията си, тъй като през този период от време е изострено вниманието на извършителите на такъв тип престъпления и ако се получи информация, че няма никой в жилището, те атакуват и извършват кражба.

„Все пак не е гаранция, че ако не афишираме това пътуване, ще защитим дома си. Този тип извършители на престъпление са много интелигентни и изпращат хора, които проверяват в даден вход, който са си набелязали, дали има някой в жилището“, обясни експертът.

Той беше категоричен, че жертвите са предварително наблюдавани от крадците.

„При този тип престъпление няма голям арсенал от действия, който да предприемат извършителите. Те влизат в жилището чрез вдяване на патрони в областта на вратата, чрез използване на подправен ключ, с който отключват самият механизъм, самата врата. Също така влизат чрез натиск на ПВЦ дограма на по-ниските етажи на жилищни блокове или пък влизат през отворени прозорци оставени от хората“, посочи Киричков.

По думите му има и случаи на кражби, при които хората са на територията на града, в който живеят, а не са отишли на почивка.

„Тук обаче се касае за предварителна информация, ако е получена от криминалния контингент за определено жилище, че в него живеят по-заможни хора, например, че имат фирми и съхраняват по-големи суми в жилищата. Те предприемат едно предварително проучване като навиците на хората, в колко часа излизат, в колко часа се връщат и за какъв период от време няма никой в жилището“, обясни оперативният работник в сектор „Кражби“.

Той увери, че полицията е взела широк набор от мерки за залавяне на крадците и намаляване на кражбите.

„Извършват се специализирани полицейски операции, също така за намаляването на кражбите спомага и реализациите, които сме направили за този период от време от началото на годината. Ясно е, че при лица, задържани по време или непосредствено след извършване на кражба, те изтърпяват наказание, в зависимост от мерките, които съдът е определил. Така ние ги премахваме от улицата, успоредно с това намаляват и кражбите“ допълни той и призова гражданите да бъдат бдителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase