Би Ферлинден често разказва истории. Нейните не са обиновени детски приказки. 92-годишната жена е родена в тиха ферма в Белгия, която по времето на Втората световна война се оказва в район, който е на фронтовата линия.

Детството й и младежта й са белязани от това събитие и нейните истории често й служат в живота, когато трябва да усмири хората около себе си.

"Тези неща са били травматични за нея", разказва внукът на Би - Боб де Шутер. Той е дизайнер на игри, който изучава и преподава в университет в Охайо. Фокусът му са игрите, насочени към по-възрастни хора.

Когато бил на 12 г. той вече знаел, че иска да направи игра около историите на баба си.

И така до днес, когато се появява Brukel. Играчите се озовават във фермата, в която Би е израстнала, десетилетия след войната. Те са оказват заключени в изоставената къща - част от свръхестествените елементи в играта. Екипирани с дигитална камера играчите трябва да заснемат определени предмети в къщата и така отключват историите, разказани от бабата на Боб - с нейният собствен глас.

Според внукът на белгийката играта има и учебна полза.

"Честно, ако ми бяхте казали, че за уроците си вместо да чета скучна книга или да гледам документален филм, можех да изиграя хорър игра щях да реагирам с "Да!" Като професор това също е важно за мен - да заинтересовам студентите", обяснява пред Vice Боб де Шутер.

Със или без свръхестествени неща като призраци, Brukel се основава основно на преживяванията на бабата на създателя. Историческата реалност е изградена около нейните преживявания.

А коя е любимата история на нейния внук?

Една вечер, по време на обща семейна вечеря, бащата на Боб започнал да разказва за Втората световна война. Фукал се колко знае и колко е чел за конфликта.

По средата обаче бил прекъснат от Би, която започнала да разказва.

В различни периоди, фермата, в която живеела, била окупирана от германци или англичани. В очакване на битката се давели нервите си в алкохол. Поканили мъжете във фермата да се присъединят към тях и до края на вечерта всички били ужасно пияни.

Напълно очаквано, емоциите ескалирали. Един от войниците извадил пистолет и го опрял в главата на съпругът на Би Ферлинден. Всички застинали.

В крайна сметка войникът свалил оръжието. Но тази история послужила добре да смири всички на масата, десетилетия след случката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase