Снимка: архив Reuters
fallback

Шведският град Ескилстуна предприе необичайна мярка, която цели да ограничи масовата просия по улиците.

Управниците на града са наясно, че няма да успеят да спрат напълно просията, но затова пък въвеждат разрешително за просяците. То струва 250 шведски крони, около 45 лева.

Разрешителното ще е валидно за три месеца и може да бъде получено след попълване на онлайн форма или в полицейска станция и изисква притежателят да има валидна лична карта. Всеки, който проси в Ескилстуна, без да има разрешителното, ще трябва да плати глоба от 4000 крони, или 730 лева.

Местният политик Джими Янсон, от демократите, смята че мярката е начин да се "бюрократизира" просията.

"Ще видим докъде ще доведе това", обяснява Янсон, и допълва, че системата с разрешителни ще доведе бездомните хора и останалите, които прибягват до този начин за сдобиване с пари, до социалните служби.

Критици на мярката твърдят, че така се легитимизира просенето и настояват, че разрешителното ще постави в голям риск хората, които молят минувачите за пари. Често това са хора от малцинствата от Румъния или България, посочва Guardian.

Томас Линдроос, от благотворителната организация "Stadmission" твърди, че системата с разрешителни ще увеличи възможностите за експлоатация. Според него криминални банди биха плащали за разрешителните на хората, а после ще искат "компенсаторно" връщане на инвестицията.

Според Янсон мярката на общината е правилна.

"Това не се прави, за да тормозим хората в риск, а се опитваме да намерим отговор на по-големия въпрос: Дали просенето трябва да се нормализира в шведския социален модел", посочва политикът пред местни медии.

Няколко града в Швеция напълно криминализираха просенето, след като Върховния административен съд на страната вдигна забрана върху практиката в град Велинге.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 4 години

А трудов стаж за пенсия ще им се води ли.

14

Анонимен

преди 4 години

Аааааабе ш'е стане тя скоро една, дето не е ставала, ама 'що да е тъй...

13

Анонимен

преди 4 години

Най добре е чингапуците да си се мотат там из европа и никакви да не се връщат тука!

fallback