"Аз съм роден през 1968 г. в България — в свят, изпълнен с надежди.“

Текст на Георги Господинов. Анимация на Теодор Ушев. Гласът на Доналд Съдърланд.

След дълги дни на работа, 27-минутната анимация по едноименния роман на Господинов, "Физика на тъгата“, ще има своята световна премиера на Международния филмов фестивал в Торонто.  

"Номинираният за "Оскар” аниматор Теодор Ушев достига ново ниво на артистизъм със сага за детските блянове и съжаленията на възрастните, която е и първият филм, изцяло анимиран на ръка с живописната техника енкаустика*”, така TIFF описват шедьовърът на Ушев.

Това не е първата съвместна работа на аниматора и Георги Господинов. Ушев получи своята първа номинация за "Оскар“ с късометражния си филм "Сляпата Вайша“, създаден по едноименния разказ на българският автор.

Вероятността и този път анимацията да се пребори за номинация за "Оскар“ никак не е малка.

Френската версия на "Физика на тъгата“ също ще бъде озвучавана от звезда. Гласът на канадският режисьор и актьор Ксавие Долан, познат като „детето чудо на киното“ ще звучи за френскоговорящите. Двата си партнират и преди в "Дневниците на Липсет“.

Международният филмов фестивал в Торонто ще бъде открит на пети септември, а програмата му ще стане ясна на 20-ти август.



*Енкаустика е вид живопис, в който художника нанася различни пигменти върху нагорещен восък.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase