Снимка: pixabay.com


Очакванията на българите по отношение на икономическото развитие на страната са по-песимистични в сравнение с очакванията по света, но в последните години в България като че ли има и известно разведряване.

Още по темата


Такава е равносметката 30 години след началото на промените у нас, констатират социолозите на световната Gallup International Association, която проведе традиционното за всяка година проучване за нагласите за икономиката в 60 държави от целия свят.

"Обикновено не вярвам на статистики. А българинът пък трудно може да бъде описан. Заслужава си обаче човек да се опита да бъде оптимистично настроен. Всеки трябва да се усъвършенства сам по някакъв начин. Не можеш просто да стоиш безучастно и да чакаш нещо да се случи", посочи в студиото на "България сутрин" писателят Михаил Вешим.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Ива Дойчинова отбеляза, че нивото на завист в нашите географски ширини е много високо.

"Оптимистът трябва да е човек, който вярва на себе си. И на това, че именно той е този, който може да промени нещата. Защото по този начин си наясно, че изборът, който правиш, е твоят личен избор, топката е в твоите ръце и можеш да понесеш отговорност за решенията си", коментира още тя.

По думите ѝ песимистът от своя страна се вторачва единствено в нещата около себе.

Последните вълни на изследването показват, че най-сериозно се притесняват за просперитета си жителите на Европа, като сред най-големите икономически песимисти традиционно са страни като Италия, Гърция и Великобритания.

В България връх вземат неутралните очаквания.

Коментари Напиши коментар

162

Анонимен

преди 2 години

Като "молитвата":--Боже , дай ми шестица от тотото!--Е пусни фиш, де!

161

песимиста

преди 2 години

смята,че всички са *** аоптимиста на това разчита

160

еми да

преди 2 години

Започнахме от под нулата и сега сме сравнително добре.Колкото и да ги е яд в Москва, българите се радват на значително по-охолен живот от руснаците, които след като ги хранихме толкова години завлякаха всичко което можеше да се завлече след 10 Х 1989.Имаме си алчни и завистливи очи на такива от партията на онази със срамното име, но къде ли няма такива индивиди.