fallback

Общ преглед

Днес в "Без будилник" се отправяме към другия край на Земята. Стягаме куфарите за Австралия и Нова Зеландия - едновременно далечни и непознати, но и доста близки до европейската култура и дух. С офертата на Posoka.com не е нужно да планирате, а само да се насладите на пътуването си!

Сидни

Първа стъпка естествено е Сидни. Най-големият град в Австралия със сигурност изниква в съзнанието ни с иконичния образ на Операта. Архитектурният шедьовър е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Грациозната сграда, чиято форма наподобява корабни платна е заобиколена от вода и е интересно да бъде погледната и отблизо, и от далеч.

Тук на помощ ни идва един своеобразен стол - този на госпожа Маккуайър. Всъщност, това не е стол, а е цял камък, издялан във формата на стол или пейка. Той е бил издялкан на ръка от затворници през 1810 г. за Елизабет Маккуайър, съпруга на гувернатора на Нов Южен Уелс.

Задължителна спирка е и Дарлинг Харбър, дом на музеи, галерии и аквариумът на Сидни. Не пропускайте да видите и символът на града - Харбър бридж.

Големия коралов риф

Австралия приютява и едно от най-красивите, загадъчни и примамливи сътворения на природата - Големия бариерен риф. Това е най-голямата структура, създадена изцяло от живи организми. Изключително интересно е да се видят коралите отблизо, затова може да се отдадете на сноркелинг. Можете и просто да релаксирате на плажа.

От коралите до джунглите

Изключително интересно е да се види и железопътния път Куранда, който минава през тропическите дъждовни гори. По маршрута си има 15 тунела и от всеки един от тях се разкрива гледка към гората.

В природния парк, до който води линията има и още нещо любопитно – високопланинското аборигенско селище Куранда.

Нова Зеландия

За почитателите на Джон Р. Р. Толкин и заклетите фенове на "Властелина на пръстените" Нова Зеландия е добре позната – тук са заснети филмите от поредицата.

В Куинстаун, един от най-красивите градове на страната, можем да се насладим не само на обстановката, а и на дивата природа. Градът се намира на брега на езерото Уакатипу  и е обкръжен от живописни планини

Именно там се намира и Парка за опазване на птицата киви. Пернатото е национален символ на Нова Зеландия. Това е една от най-старите видове птици и в хода на еволюцията е загубила своите крила и способността си да лети.

Фиорда Милфорд Саунд

Фиорда Милфорд Саунд е една от най известните атракции на Нова Зеландия - това е фиорд, който влиза на 15 км навътре в сушата. Kрасивият залив се намира на около 290 км от Куинстаун. Милфорд Саунд е бил формиран от глетчери, а не от река, която е наводнила долината. Можете да разглеждате огромните скали, покрити със зеленина от катамаран или круиз. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

/?/?

преди 3 години

Брато, благодарим ти за коментарите. След 1989 хванахме по света и от носталгия идваме тука. Да, коментарите ти са хубаво нещо, ние едва ли някога ще посетим Сидни.

14

?/?/

преди 3 години

До Милагмуркане с шнорхел, ама е много сложно да го кажат на разбираем български

13

Мила

преди 4 години

Какво е това "сноркелинг"? Нямаме ли българска дума, като гмуркане или поне шнорхелинг!? Да не говорим за "шареното" киви!? Глупостта Ви е безгранична!

fallback