Снимка: Reuters
fallback

"Много от мечтите ми се... изпариха."

"Започваш да се ядосваш без причина, защото не можеш да работиш."

"Намирам го за глупаво, че все още няма достатъчно работа."

Въпреки че мина почти десетилетие от тежката икономическа криза в Гърция, страната все още е с най-високо ниво на безработица при младите хора в целия Европейски съюз. Заради предстоящите избори, партиите се опитват да спечелят младежите на своя страна, ала обещанията им идват прекалено късно. Какво се случва с тези, които тъкмо завършват училище, когато кризата ги удря? А с онези, които имат пет дипломи зад гърба си, но все пак не откриват работа?

Това е изгубеното поколение на Гърция...

"Започваш да се съмняваш в себе си. Достатъчно добър ли съм? Не знам." Вагелис е на 28 години. Той е добре квалифициран звуков инженер, който обаче не може да си намери работа. За това разчита на почасова работа в различни сфери.

"Работя пет пъти в месеца - пет дни. В момета живея със 150 евро на месец. Понякога 200. Казвам ви. Трудно е. Това те удря на психическо и социално ниво. Не можеш дори да отидеш в бар, защото нямаш пари за бира. Това е реалността. Не можеш да излезеш, не можеш да отидеш на кино. Пропуснал съм толкова много неща тази година. Аз съм на 28 години и отново разчитам на майка си. И това е тъжно", разказва Вагелис пред BBC.

Днес, всеки четвърти от 10 младежи в Гърция е безработен. Повечето предложения, които им биват отправяни, са за непостоянна работа, без възможност за развитие.

"Живея  с родителите си и малката си сестра." Тоня също е на 28 години. Има диплома по икономика и бизнес, но не може да си намери никаква работа, от какъвто и да е вид, през последните три години.

"Ходя на интервюта за работа в сервитьорки в кафе, за касиерки в магазини. Те никога не се обаждат. Не казват да или не. Бях много по-различна преди три, пет години. Сега отказах да общувам с приятелите си, нямам интереси. Стоя сама в стаята си, в леглото си, на тишина и си мисля - това не съм аз. Трябва да се намеря отново", казва Тоня.

"Имам бакалавър по математика, диплома за спортни науки, магистратура по науки за данните, магистратура по филмова композиция и сега уча магистратура по хореография." Рафаилия е на 29 години. Тя има толкова много дипломи, защото е по-добре да учи, отколкото да стои безработна вкъщи. Прекарва две години в чужбина, но решава да се върне, надявайки се да намери работа в Гърция.

"Обмислям да замина отново, защото все още няма работа за мен", категорична е Рафаилия.

Тази криза гони младите хора от Гърция. Стотици, дори хиляди напускат страната и може никога да не се върнат. Политиците се опитват да ги спечелят, като им обещават повече работни места, но младежите вече са отчаяни.

"Не мисля да гласувам. - казва Вагелис. - Няма смисъл. Всеки прави едно и също - играе своята политическа игра. Просто трябва да си тръгна от тук. Като млад човек се чувствам нежелан. Ако не мога да си намеря работа, какво е предназначението ми?"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

Всички от негрите,

преди 4 години

а ти от маймууните.

93

До 104

преди 4 години

Да, не сме, но принудиха цвета на нацията да замине на Запад. Кажи ми какво може да работи един квалифициран човек в България, освен ИТ?

92

беше

преди 4 години

С тези пет дипломи трябва да е предприемач и да дава работа на другите. Явно дипломите му са за лапач. Не иска да работи, а да му дават. Като нашите абпфк дето сега плачат по форумите колко им е било хубаво преди. Хем работа не върши, хем има колежки за опипване. После дават и пари. А два пъти в годината безплатно на почивна станция за да си менкат комсомолките.

fallback