Снимки: Reuters
fallback

Преди три години Олександър се разхожда със свой приятел в полето край града си. Там момчетата намират неизбухнал снаряд и решават да пробият дупка в него, за да вземат барута. Докато го удрят с камъни, изведнъж всичко светва. Олександър е изхвърлен назад  от взривна вълна.

От началото на конфликта в Украйна неизбухнали снаряди и мини се превръщат в огромна опасност за жителите на страната и най-вече за децата. Макар повечето райони, в които има взривни устройства да са добре маркирани с червени колчета и табели, а в училищата да има специални курсове по безопасност, малчуганите често пренебрегват сигнализацията. Няколко групи се опитват да ги открият и премахнат.

Украйна се нарежда на трето място след Афганистан и Сирия по загинали след избухване на мина. Според доклад на ООН застрашените деца са близо 400 хил. В Източна Украйна те се сблъскват с опасността всекидневно.

Близо 70% от семействата там всекидневно усложняват живота си в опит да избегнат мините, дори и докато ходят до магазина, на училище или в болницата. От 2014 г. насам близо 1000 души са загинали в следствие на взрив.

Когато Олександър е откаран в болницата, докторите му дават само 30% шанс да оцелее. Но той е късметлия. Днес е почти напълно възстановен от взрива. Неговият приятел обаче е ранен смъртоносно и умира в линейката.

"Когато съучениците ми ме карат да отидем да плуваме, аз отказвам. Заради тялото си. Не нося шорти – срам ме е“, казва Олександър пред BBC, който макар и жив и напълно здрав, още носи белезите от избухналия снаряд.

Той иска да стане компютърен инженер, когато порасне.

"Мога да стана и влогър. Това също е готино. Ще говоря за истинския живот и колко труден, но красив е“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 4 години

защо никой не попита "Олександър" колко мини е монтирал, ами ни го представят като от Н-ския раьон, Н-ското училище, Н-ската улица.Бог ще поднесе изненадата и таЖаците ще му стигнат до земятата кпгато следващия път мината която монтира избухне и му откъсне кракатаОлександър Олександър - какъв блогер бе ? тебе те ползват за да убиваш

44

Въпрос

преди 4 години

Тези мини се намират единствено в сепаратистките територии, т.е Донецк и Луганск и са поставени от фашистите от "Ато", десен сектор и др.подобни. Затова в статията въобще не се уточнява местонахождение, та ако може да се заблудят манипулируемите читатели. Но с мини няма да накарат донбасци да се върнат към Украйна. Те няма да забравят как украинската армия им обстрелваше детските градини и училища.

43

Остап

преди 4 години

До АнонименАко искат да живеят спокойно и с Европейско бъдеще да се преместят в Европейска Украйна!Да, ама не искат да му се невиди! Хм, тея прости руснаци! Значи има нещо гнило.М даааа!

fallback