Снимки: Reuters

Легендата на автомобилната индустрия и създател на най-известната американска кола - Лий Якока, почина на 94-годишна възраст след усложнения от паркинсон. Освен че е допринесъл за появата на Форд Мустанг, Якока спасява и Chrysler от фалит.

Той е роден в Пенсилвания в семейство на италиански мигранти през 1924 година. Първите си стъпки във Ford прави когато е на 22 години – през 1946 г. Тогава той е инженер, но по-късно открива своята нова страст – продажбите.

Лий имал вроден усет за маркетинга.  В средата на 50-те създава първата си реклама, която толкова впечатлява собствениците на компанията, че той изоставя инженерната си кариера и започва да се занимава с реклама. Но не и преди да създаде най-легендарната кола на Ford – Мустанга.

През 1964 г. първата серия Форд Мустанг вижда бял свят. Продадени са близо 419 хил. коли само през първата година. Машината бързо се превръща в кола, която всеки асоциира с Америка.

Но през 1978 година Якока е уволнен, защото неговите колеги започват да го подозират, че планира да свали Хенри Форд II от лидерската позиция и да заеме мястото му.

"Ако намерите по-добра кола, купете я"

Така Якока рекламира автомобилите на Chrysler, след като през 1979 година поема компанията. Фирмата е на ръба на колапса и са нужни сурови мерки. За това той взима спасителен заем от държавата в размер на 1,5 милиарда долара и налага строго преструктуриране. Той взима заплата от само 1 долар на година докато компанията се възстановява.

Жестоките мерки дават резултат – през 1983 година Якока обявява, че Chrysler е изплатил дълга си към държавата със седем години по-рано. Безоблачните дни обаче са кратки. Компанията поема отново по пътя към банкрута и хиляди работници биват освободени. Още веднъж, Якока успява да я спаси и когато тя вече е стабилна, той напуска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase