Снимки: Reuters

На пръв поглед всичко в болничната стая изглежда нормално – пет малки деца лежат на леглата, тръбички са свързани към машините, които издават обичайните звучи. Сестри обикалят от легло на легло, а уморен педиатър попълва документация.

И все пак нещо липсва. Няма родители.

Някои са вкъщи и си почиват. Други нервно пият кафе в столовата на болницата, но две от тези деца са абсолютно сами – майките им са на час и половина от лечебното заведение, зад оградата на израелската блокада в Газа. И двете деца по-късно ще починат, едното – без да види майка си никога повече.

Много критично болни палестински бебета биват взимани от бедната и разбита от война Газа и са премествани в много по-добре оборудваната болница в Макас, където страдат и умират сами. Израел позволява областта да бъде напусната временно по медицински причини, но не винаги. В същото време спира или забавя много от родителите да тръгнат с децата си. Някои дори не кандидатстват за одобрение, страхувайки се, че ще изгубят ценно време за болното си бебе.

56 – толкова бебета са отведени от Газа без присъствието на родител. Шест от тях загиват лишени от присъствието на семейството си.

В един от случаите 24-годишна майка пътува до Йерусалим, за да роди болните си тризнаци два месеца по рано. Две от бебетата тежат по-малко от пакет захар. Но позволението на жената да стои извън Палестина изтекло и тя трябвало да се върне обратно. Първото й дете умряло девет дни по-късно. Две седмици по-късно починало и второто. Майката била уведомена по телефона. Третото бебе, което имало късмета да оцелее, прекарало първите си месеци от живота, без своите родители. За него се грижели сестри, а  майка му го виждала само благодарение на видео разговори.

Когато детето вече било достатъчно здраво, за да се прибере у дома, родителите така и не получили позволение да напуснат Газа и да го приберат. Не и докато не се намесили медиите, които потърсили отговорност директно от израелското правителство.

Около 7000 палестински деца от Газа са поискали разрешение да се лекуват в Йерусалим. Родителите на 2000 от тях не са получили разрешение да пресекат границата. Според лидера на организацията, защитаваща човешките права в Израел, Мор Ерфат, "правителството трябва да е отговорно за страданията на хората“.

Да разделиш болно дете от родителите му може да има пагубен ефект. Според докторите, едно от тризначетата, които умират в болницата е било в състояние, което е изисквало да се храни само с кърма.

"Не казвам, че ако майката беше там, със сигурност щяха да оцелеят, но поне шансовете им щяха да са по-големи,“, казва Хатем Хамаш, ръководител на неонаталното звено пред The Guardian.

Ибитсам Рисия, медицинска сестра, която работи в педиатричното отделение на болницата, е наблюдавала психологическия ефект, който има самотата върху новородените, поверени на нейните грижи. „Те имат нужда от любов. Техните сърчица туптят по-бързо. Депресирани са“, казва тя. На един от мониторите зад нея се вижда, че пулсът на едно от децата е 200. "А трябва да е 130“, пояснява медицинската сестра.

Въпреки че е доста по-модерна, болницата в Макас също има проблеми, най-вече финансови, след като Доналд Тръмп я лиши от милиони долари помощ. Не само нея, но и много други лечебни заведения, обслужващи Палестина и Източен Йерусалим.

Властите в Газа препоръчват, за позволение да напуснат областта с децата да кандидатстват само хора, които са над 45 години, тъй като са смятани за по-малко рискови. Така, вместо с родители, коридорите на болницата в Макас е пълна с баби и дядовци. Лечебното заведение им осигурява храна и легла за спане, но рано или късно, те също трябва да се върнат в Газа и децата отново остават сами.

Рема Абу Рейта пристига в болницата с баба си. Едва на няколко дни тя трябва да премине през тежка операция на гръбначния мозък. Получила е и инфекция. Значително по-късно бащата на момиченцето, който е шофьор на линейка, получава разрешение да посети дъщеря си. Бебето обаче умира преди да се върне в Газа.

Друго новородено – Калил Шураб идва с разширен черен дроб. Кожата му е жълта, страда от конвулсии. С него е баба му, която е обучена от екипа на болницата, как да изпраща снимки и видеа на детето до родителите му в WhatsApp. Майка му така и не успява да заспи, след като детето й заминава.

"Иска ми се да бях отишла с него в Йерусалим. Молих се на всички, но ми казват, че съм прекалено млада и Израел няма да ме приеме“, обяснява Амал. След няколко седмици детето е върнато обратно в Газа, но медикаменти за останалата част от лечението му няма. Затова баща му прави опит да напусне страната през Египет, където контролът не е толкова сериозен. В деня, в който трябвало да отпътуват, Калил починал.
Израел твърди, че блокадата по земя, въздух и вода на Газа е нужна, за да се предотвратят атаки от страна на Хамас и други военни групировки. Според ООН, това е колективно наказание за всички 2 милиона души, блокирани там.

Говорител на министерството на отбраната на Израел заявява, че възрастова граница за това, който може и кой не може да напуска Газа няма. Документите на всеки се разглеждат индивидуално. За случая с майката и тризнаците той твърди, че става дума за "човешка грешка при одобряването на кандидатурите".

"Те използват пациенти като мулета, за да пренасят експлозиви и да подклаждат терора в Израел“, добавя той.

Коментари Напиши коментар

26

цу

преди 2 години

Палестинците са Израелтяните от времето на Христос,Евреите са Хазари, над 96 %

25

Анонимен

преди 2 години

"Не казвам, че ако майката беше там, със сигурност щяха да оцелеят, но поне шансовете им щяха да са по-големи,, казва Хатем Хамаш Каква е логиката?

24

Анонимен

преди 2 години

Е и като родителите му са там няма да умре така ли? Егати логиката... Алах не е ли наоколо там ? Или не?