Всяка година Дания привлича милиони туристи, привлечени от духа на скандинавската страна, в която хората знаят как да се наслаждават на живота. Датчаните намират заплаха за своята национална идентичност от растящото мигрантско население.

Вместо дюнери и пица, Мортен Карсгаард продава в своя павилион традиционните датски закуски.

"Трябва да запазим онова, което определея националността ни. То е много важно. Мнозина вече не знаят какво е датската пьолзе наденичка или сандвичът с мьорерброт. Те вече не са толкова разпространени", обяснява Мортен пред DW.

Mортен Каарсгард и много като него смятат, че родината им е застрашена от квартали като Мьолнерпаркен в Копенхаген. Това е едно от местта, които политиците официално наричат "гета" -повече от половината от жителите на квартала са мигранти от изтока.

Властите официално искат да премахнат тези квартали, но жителите им са категорични, че това е дискриминация.

"Само това, че съм роден в страна извън западния свят, и че съм прекарал първите седем години от детството си в Пакистан, вече е негативен критерии. Това е ужасно дискриминиращо за човек, който е израснал тук", обяснява Мохамед Аслам, жител на Мьолнерпаркен.

Десните популисти открито настройват датчаните срещу жителите на т.нар гета. Под закрилата на полицията тези хора обикалят кварталите, населени с мюсюлмани и търсят провокация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase