Снимки: Reuters

"Не казвайте, че не сме ви предупредили“, заплашиха китайските власти правителството на САЩ. Следващата стъпка в търговската война между двете държави ще е ограничаването на износа на редки земни метали към Америка от страна на Китай. Действие, което ще бъде критично за врага.

Още по темата

Но какво са редките земни метали?

Това са 17 елемента от периодичната таблица, които имат уникални магнитни и електрохимични свойства. Те включват гладолиний, лантан, церий и прометий и имат разнообразни приложения в лечението на рак, смартфоните и технологиите за произвеждане на възобновяема енергия. Те са от изключително значение за индустриите в САЩ, както и за националната сигурност.

Откъде се добиват редките метали?

Въпреки че наименованието им е "редки метали“, те далеч не са толкова редки, ала добивът им е изключително труден, скъп и често заплашва чистотата на околната среда. За сега Китай е най-големият производител и износител на металите, като държи 80% от пазара и 37% от всички запаси на Земята.

За какво се използват тези толкова важни елементи?

Редките метали се срещат както в националната отбрана, така и в потребителските стоки. От тях се правят хирургически консумативи, пейсмейкъри, лекарства за лечение на рак и такива за ревматоиден артрит. Можем да ги открием в телескопи, самолетни двигатели и дори в автомобилите си под формата на катализатори.

Неодимът например се използва от военните за производството на мощни лазери, някои от редките метали биват прилагани в сензорите на ракетните системи.

Войната заплашва ли потребителите?

Редките метали правят смартфоните и компютрите по-леки, по-малки и по-ефективни. Американската компания Apple е силно зависима от тях, за да може да оборудва продуктите си с добри камери и звукова система. Материалите са трудни за рециклиране. Всъщност е почти невъзможно те да бъдат възстановени, защото са в изключително малко количество.

Металите също така се използват за производството на батериите на електрическите коли, както и в телевизорите.

Има ли кой да замени Китай в износа?

Още през 2010 година различни държави по света опитаха да прекратят своята зависимост от Китай. Въпреки че има мини в Малайзия, Бразилия, Естония и Австралия, те не могат да покрият дупката, която ще остави оттеглянето на Китай от пазара. В САЩ има само една мина за добив на редки метали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase