Снимки: Reuters

Китай намекна, че ще ограничи износа на редки земни материали към САЩ, ако търговската война продължи, пишат от Business Insider. Това може да предизвика срив в американската технологична, отбранителна и производствена промишленост.

Редките земни материали включват 17 елемента от периодичната таблица. Те са най-важните продукти, които Китай изнася за света. Те се използват в батерии, смартфони, електрически коли и военни самолети. Минералите може и да се използват в малки количества, но са от огромно значение за производствения процес.

Китай не просто е най-големият износител на редки земни материали, а държи 90% от пазара. САЩ разчита на азиатската държава за 80% от вноса на минералите.

След като преди няколко дни президентът Си Дзинпин и неговият икономически съветник посетиха завод за редки земни материали, се появиха и спекулациите, че добивът и износът им може да се превърне в оръжието на Китай срещу САЩ в търговската война.

След това властите споменаха няколко пъти редките земни материали в няколко статии и коментари в социалните мрежи.

В отговор на въпроса дали Китай ще използва материалите като контрамерки срещу неоправдания натиск на САЩ, Националната комисия за развитие и реформи, която ръководи икономическата политика на страната заяви:

"Можем да ви кажем, че ако някой иска да използва нашите редки земни материали за производството на продукти, а след това да ги използва, за да ограничи развитието на Китай, тогава хората от революционната суверенна база и всички китайци няма да бъдат щастливи."

Коментари Напиши коментар

126

Анонимен

преди 2 седмици

До Митраджъ

Нашите учени освен концепция за тази батерия нищо не са създали. Явно си чел само заглавието. В статията, която бяха пуснали, търсеха едни 100 000, за да построят модел.

Нали се сещаш колко време трябва за да се мине от модел до технология и практически продукт? При едно много сериозно финансиране едни 10 години не им мърдат, а аз много се съмнявам, че имат научния потенциал и управленския капацитет да го направят.

125

Анонимен

преди 2 седмици

Ето една просто,,тия нашенска.В Татко-
вината имаше предприятие "Редки метали " с ранг на генерален директор.
Освен за уран имаше полупрмишлени
пуснати инсталации за други редки
метали.Даже даваха производство за
износ,макар в лабораторен ход.Фил
Кенеди каза,че еди къде си колкото щеш.Костов,знаете - лош стопанин.
Борисов и химия.Елементи по скъпи
от злато.Празни постройки.

124

Анонимен

преди 2 седмици

Само една забележка - САЩ не зависят на 100% от китайските доставки - пише го в статията.
Следователно, като минимум са независими за военните производства.

После - Китай не добива 100% от редкоземните елементи.
Съществуват още Австралия, ЮАР, Бразилия.

Ените ще се вдигнат и липсата ще се навакса, но Китай ще си загуби пазара.