Снимки: Reuters

Китай намекна, че ще ограничи износа на редки земни материали към САЩ, ако търговската война продължи, пишат от Business Insider. Това може да предизвика срив в американската технологична, отбранителна и производствена промишленост.

Редките земни материали включват 17 елемента от периодичната таблица. Те са най-важните продукти, които Китай изнася за света. Те се използват в батерии, смартфони, електрически коли и военни самолети. Минералите може и да се използват в малки количества, но са от огромно значение за производствения процес.

Китай не просто е най-големият износител на редки земни материали, а държи 90% от пазара. САЩ разчита на азиатската държава за 80% от вноса на минералите.

След като преди няколко дни президентът Си Дзинпин и неговият икономически съветник посетиха завод за редки земни материали, се появиха и спекулациите, че добивът и износът им може да се превърне в оръжието на Китай срещу САЩ в търговската война.

След това властите споменаха няколко пъти редките земни материали в няколко статии и коментари в социалните мрежи.

В отговор на въпроса дали Китай ще използва материалите като контрамерки срещу неоправдания натиск на САЩ, Националната комисия за развитие и реформи, която ръководи икономическата политика на страната заяви:

"Можем да ви кажем, че ако някой иска да използва нашите редки земни материали за производството на продукти, а след това да ги използва, за да ограничи развитието на Китай, тогава хората от революционната суверенна база и всички китайци няма да бъдат щастливи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase