Снимка: Reuters

Хариет Тюбман щеше да се превърне в първата чернокожа жена, която да краси американска валута. През 2016 година сенатът прие нейното лице да се появи на банкнотата от 20 долара през 2020 година. Тогава се отбелзва стогодишнината от 19-тото изменение на конституцията, което дава право на жените да гласуват. Ала това няма да се случи, след като администрацията на Доналд Тръмп отмени законопроекта.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин съобщи новината в сряда. По думите му, "основната причина, поради която валутата отново ще се преработи е възможността за фалшифициране". Той все пак обеща, че банкнотата с лицето на Хариет Тюбман ще се появи няколко години по-късно - през 2028 г.

Тюбман пристига в Америка с вериги на краката и торба на главата. Нейните собственици се намират в Мериленд. Още от дете е робиня, която цял живот носи белезите от нападенията на господарите й. Само на 27 години Тюбман успява да избяга от робство през 1849 година. През всички тези години тя е измъчвана, но когато печели свободата си, тя не се скрива, а започва да помага на други, които нямат късмета да избягат.

Смелата афроамериканка спасява от робство и променя живота на още 70 души, като нон стоп рискува живота си, за да отведе останалите в така наречените "безопасни къщи". Решителността на Тюбман я прави икона на женската сила. За много деца в Америка тя е и модел на подражание.

Когато избухва гражданската война, Тюбман става медицинска сестра, а скоро е назначена за разнузнавач и шпионин. След края на конфликта, тя използва оскъдните си доходи да помага на останалите бивши роби и усилено се бори за правата на жените да гласуват.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase