Pixabay
fallback

Традицията повелява на Велики четвъртък всяко семейство да боядисва своите яйца. Това трябва да стане рано сутрин или след ден – на Велика събота.

 
Яйцата трябва да са обагрени точно преди Възкресение Христово. Първото задължително трябва да е червено – символизиращо кръвта на Христос. С него стопанката на дома боядисва челата на децата и всички останали, като прави кръст. То се оставя настрани и трябва да стои в къщата до другия Великден – за здраве и берекет в дома. Второто е със същия цвят, като се оставя в църквата по време на литургията.
 
Несъмнено боядисването на яйцата е любимо занимание на много хора. Ако искате тази година те да бъдат по-оригинални, ви предлагаме няколко техники, които може да използвате. Те са много лесни, стига да имате необходимите материали.
 
Декупаж
 
Основното което ви трябва, са бели яйца и шарени салфетки с различни мотиви, които могат да се поберат на цялата им площ. Отделно си пригответе поне 1-2 сурови яйца, от които ще използвате само белтък.
 
С ножичка изрежете внимателно мотивите от салфетката, например цветя. Сложете белтък в малка чашка и с помощта на четка нанесете малко върху свареното яйце. После с потупващо движение залепете върху него изрязаното парче от салфетка. Така може да получите „цветни яйца“ и всякакви други шарки, с които определено ще блеснете пред гостите си на Великден. Оставете яйцата настрани, за да изсъхнат хубаво, след около 15-20 минути ще са напълно готови.
 
Мрамор
 
Нашите прадеди са използвали люспите от лук, за да придадат някакъв по-различен цвят на варените яйца. Тогава просто са ги варили във вода, пълна с люспи. Но в наши дни може да променим малко техниката като нарежем събраните в кухнята люспи на тънки ленти. Слагаме всяко яйце в малко парче чорапогащник и разпределяме парчетата върху него. Завързваме в ластик и варим яйцата 10-15 минути на бавен огън. Получава се така наречената „мраморна“ окраска по черупката.
 
Още техники за боядисване на яйцата ще намерите в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

до башмайстора

преди 5 години

Абе те ще са мокри ,но не и красиви

6

Рангел-Башмайстора

преди 5 години

Купуваш си китайски дънки. Обуваш ги мокри или ходиш под дъжда. След 15 минути имаш красиви, сини яйца!

5

Анонимен

преди 5 години

Яйцата за Великден наистина се варят различно. Слагат се в студена вода и се варят на слаб огън поне 15 минути. Става наистина доста по-бавно, но рядко се пукат, а и издържат, както е по традиция, дълго, до второто подаване на Петдесетница.. Вкъщи от години оставеното червено яйце от миналата година не се разваля, не е вмирисано, когато го счупим на следващата година.

fallback