Снимка: Pixabay

Ако дизела замърсява въздуха, който дишаме, то учени установиха, че автомобилите с бензинови двигатели са опасни за здравето на мъжете, съобщава Journal of Sexual Medicine, цитиран от БТА

Специалисти от университета в Гуанчжоу, Китай, заключиха, че продължителното въздействие на автомобилните бензинови двигатели върху организма на мъжа може да предизвика бързо развитие на еректилна дисфункция.

Ролята на вредните емисии предстои да бъде изследвана, но експерименти с гризачи позволиха да се направи еднозначен извод - газовете от ауспусите са сред факторите, които отключват сериозно влошаване на здравето на екземплярите от мъжки пол.

В рамките на лабораторни тестове било констатирано, че 4-6-часовото въздействие на газовете от ауспуси върху организма на гризач от мъжки пол предизвиква еректилна дисфунция и проблеми с половите му органи.

Същевременно у гризачите били регистрирани увеличаване на възпаленията на слизестата междуалвеоларна преграда и белодробна фиброза, както и изменения в тъканите на половите органи. Подобни изменения не били открити у плъхове, които не са били подложени на въздействието на газове от ауспуси. По мнението на учените, това свидетелства за вредите за здравето от автомобилите с бензинови двигатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase