Снимка: Кадър "Дойче веле"
fallback

Има различни поводи за вълнение по време на предстоящите коледни празници. Някои се вълнуват за дългоочакваната среща с близките си. Други се вълнуват за подаръците, които ще ги очакват под елхата. Трети се вълнуват за трапезата. А всички знаем, че народопсихологията на българина е свързана именно с това – трапезата.

Какво да сложим на масата е въпрос, който вълнува много домакини и баби, които с трепет очакват посещението на своите деца и внуци.

Днес в нета има какви ли не рецепти за гозби, от които могат съвсем спокойно да ти потекат лигите под въздействието на гравитацията.

Тази година можем да решим да избягаме от традиционната българска кухня и да опитаме нещо ново – онова, което слагат на трапезата си в празничните дни чуждите култури.

Германците, например, приготвят много по-различни ястия –  варени кренвирши и картофена салата, пълнена патица или пък пълнен шаран. От "Дойче веле" предлагат интересна рецепта за патешките бутчета с червено зеле, ябълки и кнедли.

Нужните продукти:

- 4 патешки бутчета
- 1 глава чесън
- 2 моркова
- 2 глави лук шалот
- зехтин
- 3 с.л. олио
- 30 гр. масло
- черен пипер и сол
- 10 мл червено вино
- 200 мл бульон
- машерка

Бутчетата се овкусяват със сол и черен пипер, а след това се поливат с малко зехтин. Морковите и лука се нарязват, а главата чесън се разделя на две части. Олиото и маслото се загряват във висок съд и вътре се запържват заедно със скилидките чесън бутчетата. Добре е месото да се запържи по 2-3 минути от всяка страна.

След това се добавят останалите зеленчуци, заедно с мащерката. Съдът се покрива с капак и се оставя в загратя на 200 градуса фурна за около 90 минути.

Продукти за зелето:

- 30 гр. масло
- 100 мл червено вино
- 2 ябълки
- бахар
- карамфил
- дафинов лист
- сол
- 2 с.л. захар
- сок от ябълка

Лукът се запържва в олиото и маслото, а към него се добавя и ситно нарязаното зеле. Разбърква се добре. Добавя се виното, солта, карамфила, дафиновите листа и ябълковия сок. Сместа се вари така около 1 час, докато зелето омекне добре. Когато е омекнало, към него се добавят и нарязаните ябълки и захарта. Сместа се оставя да ври още 30 минути.

Продукти за кнедлите:

- 300 гр. сух бял хляб
- 30 гр. краве масло
- 1 глава лук шалот
- 2 стръка кромид лук
- 2 с.л. магданоз
- 2 яйца
- 150 мл. прясно мляко
- черен пипер и сол
- 50 гр ароматно сирене

Отстранете кората на хляба и го нарежете на парченца. След това размачкайте добре. Лукът се нарязва и се запържва в маслото, заедно с магданоза. Омекналата смес се добавя към хляба. В топлия тиган, в който сте запържили лука, разбъркайте яйцата и млякото и след това добавете към хлебната смес. В съда настъргвате и сиренето, добавяте солта и черния пипер.

Омесвате добре и оставяте да престои за около 1 час.

Кнедлите се оформят на малки топчета с диаметър около 5-6 сантиметра. Слагат се в подсолена гореща, но невряща вода на изключен котлон за 10 минути. Варят се непосредствено преди да бъдат сервирани.

10 минути преди да извадите патешките бутчета от фурната, може да махнете капака на съда, за да се запекат отгоре и да станат хрупкави. От мазнината, която се е отделила по време на печенето, може да направите сос за вашето ястие. Прецедете я добре, добавете червено вино и оставете да кипне. Сместа се сгъстява с малко брашно. Бон апети!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 5 години

Какво общо има студентския ти стол в Германия с коледната вечеря?

12

Анонимен

преди 5 години

Когато "чуждите култури" започнат да избягват собствените и заложат на българските рецепти, Дойче Веле, тогава аз ще експериментирам с техните. Не сте уцелили хората, на които да предлагате подмяна на културата....В нашия студентски стол в Германия редовно има мусака, турско, мексиканско и китайско. Много от рецептите, които възприемаме като наши, пък са еднакви с гръцките. А традиционната българска коледна трапеза всъщност е веган, днешната няма много общо с нея.

11

Анонимен

преди 5 години

И пропуснахме мезетата - суджук,пастърма,филе Елена,луканка,бахур и други подобни.Който иска да си яде пуйките и смръдливия бекон.

fallback