Снимка: Bulgaria ON AIR

Фестивалът "180 градуса" изважда пред нас своите експерименти в танца, театъра, музиката и визуалните изкуства. От 21 до 27 юли всичко това ни събира във "Фабрика 126" и Гьоте-институт.

Самото събитие ще събере музиканти, танцьори и визуални артисти от четири континента, които ще представят експериментални концерти, танцови изпълнения, инсталации и други.

По думите на директора на Гьоте-институт Енцио Ветцел българската музика умее да изгражда мостове с чуждите култури - дори и с арабската.

"Интересно е, че в последните години - с навлизането на модерната музика, почва да се губи това от коя страна идва музикантът. Гьоте-институт подкрепя иновативни проекти както в Германия, така и в България. Беше удоволствие да организираме този фестивал", уточни в "България сутрин" Ветцел.

Според артистичния директор и един от организаторите - Александър Хаджиев, самият фестивал преобръща представите за класическа музика и изкуство.

"Концентрирахме се там, защото в България тази музика не е много популярна. Интересно е, че ще дойдат различни артисти от различни краища на света и свирят с български. Публиката ще види много любопитни изпълнители", отбеляза Хаджиев пред Bulgaria ON AIR.

Един от участниците и музикант на електрическа китара Цветан Андреев каза, че все още не са започнали никакви репетиции, защото не всички участници са дошли в България.

"От малкия ми опит знам, че ще е интересно. Мога да се изразявам спокойно и свободно. За мен самото словосъчетанието съвременна класическа музика е интересно", допълни китаристът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase