Снимка: Reuters, архив
fallback

Писмо на композитора Рихард Вагнер до френски интелектуалец, в което музикантът предупреждава за "пагубното еврейското влияние" в културната област, ще бъде предложено на търг във вторник в Израел, предаде Франс прес.

Вагнер /1813-1883/ чието творчество е пропито с национализъм, беше любимият композитор на Адолф Хитлер, припомня агенцията. Писмото датира от 25 април 1869 година и е адресирано до философа, поета и критик Едуар Шюре. В него Вагнер споменава за своето есе "Юдаизмът в музиката", подписан под псевдоним.

"Французите знаят много малко неща за евреите", пише музикантът на живеещия тогава в гр. Локарно Шюре. Според автора на писмото след като евреите са били интегрирани във френското общество, то трудно си дава сметка за "вредното влияние на еврейския дух върху модерното изкуство".

Музикалното и творческо наследство на Вагнер е пропито с антисемитизъм и женомразство и с идеи за расова чистота. Неговите виждания биват взети на въоръжение от Третия райх, въпреки че композиторът умира през 1883 година, доста преди идването на власт на нацистите в Германия.

В Израел не е забранено изпълнението на творби на Вагнер, но музикалните училища избягват да преподават произведенията му.

Търгът ще бъде организиран от аукционната къща "Кедем", която за пръв път излага лот, принадлежал на Вагнер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

муспи

преди 5 години

Войната на евреите с културата си е вечна, вечна защото не се развива, изчерпва и отминава, но когато много Горно и невидим каже - толкоз, и те ще изчезнат. Защо е така? Културата е духовна дейност и само бялата раса е потенциалния й носител, а и се прави от духовния елит на тази раса, или още по тясно - от тези бели в които се спуска от Горе Култура. Става въпрос за творчество, а не за подреждане на хаоса. Творчество е съпричастност с Онова Горе! - Нисшите същества реагират с война!

17

Пет

преди 6 години

На пишещите ми минуси и особено на този с 88 дето се прави на Х.итлер фен...знаем Какво значи 88 и 18 а не 14...грешно написаното! Това е код за буквите от немската азбука..и означават...Да жевее Х...и А.Х....та много разбиращите да прочетат Разширената биография на А.Х. на немски език а не съкратена бг версия.която пропуска важни данни! Многознайковци..точно такива фа патици са били пращани на предна позиция в Русия и са падали първи убити като ***!

16

OTOMAN LEGACY..

преди 6 години

...Evreite sa gotovi da jertvat decata si....stiga da ima pari i mufta!

fallback