Рецепта и снимка: Виолета Шейтанова

Продукти:

300 г кайма
1 дребна глава лук
1 шепа фиде
1 ч.л. чубрица + 1 ч.л. чубрица допълнително за бульона
брашно за овалване на топчетата
1 ч.л. кимион
1/2 морков настърган
1/2 кафена чаша вода
1 дафинов лист
200 г кисело мляко
2 яйца
сол на вкус
 
Приготвяне:
 
Супата топчета е една от най-традиционните български супи. Не знам дали произхожда от нашите земи или сме я взаимствали от някоя чужда кухня, но супата от топчета присъства на масата на много български семейства.
Каймата се омесва заедно с подправките и водата. Оформят се топчета с желаната големина и се овалват в брашно. Водата за супата се оставя да се загрее, добавя се нарязания на дребно лук, настъргания морков, топчетата, дафинов лист, чубрицата и сол на вкус. По желание можете да добавите и черен пипер. Супата се оставя на котлона докато топчетата се сварят добре (около 20 минути). 5 минути преди супата да се отнеме от котлона, се прибавя фидето и се разбърква добре. Супата се застройва с киселото мляко и яйцата.

Още вкусни рецепти вижте в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase