Видео 08.09.2017

Език мой, враг мой: В деня на грамотността – можем ли да пишем?

Днес е Международният ден на грамотността. Около 793 млн. са възрастните по света, които не могат да четат и да пишат.

Грамотни ли са българите? Това провери репортерът на Bulgaria ON AIR Борислав Петров, който "тества" знанията на столичани, използвайки думата "тротоар". Димана Мирчева също участва в експеримента.

"Повечето мои съученици са грамотни и не мисля, че трябва да има хора, които да сгрешат тази дума", каза тя преди експериментът да започне.

И се оказа права. Нито един запитаните граждани не сгреши в изписването на думата. Според една от жените, които веднага дадоха верен отговор, голяма част от хората у нас са неграмотни. По думите ѝ проблемът не е в образованието и училището, а в семейството и цялостното отношение към грамотността.

Друга жена посочи, че младите хора в България са неграмотни, защото не четат достатъчно. Тя е на мнение, че проблемът е комплексен и не е само в училище или вкъщи.

Във втората част на експеримента екипът на Bulgaria ON AIR изпробва знанията на гражданите с думата "отвертка" и веднага се намери жена, която да "падне в капана". След нея още две дами написаха думата грешно.

Студентка от УНСС написа правилно "анцуг" и до известна степен опроверга твърдението на възрастните, че младите масово са неграмотни.

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 11 месеца

Prawyl sum sy test y sum srawnytelno gramoten, pone sto se otnasja za yzpyswaneto na dumyte, but njakoy nesta umisleno prenebregwam and smjatam ce trjabwa da otpadnat yly pone da stanat dubletny.

36

Анонимен

преди 11 месеца

Bulgaria trjabwa da otmeny kyrylycata, za da bude moderna durzawa, no trjabwa da se wuwede sryft kato tozy, vmesto sljokawyca!

35

Анонимен

преди 11 месеца

Правил съм си тест и съм сравнително грамотен, поне що се отнася до изписването на п думите, но някои неща умишлено пренебрегвам и смятам че трябва да отпаднат или да станат дублетни. ЧЛЕНУВАНЕТО! Да има само кратък член! Не ме интересуват и хилядите правила за писане на малки букви, кратки и дълги форми на съюзите и прочие... По правопис си пиша четворка.