Видео 08.09.2017

Език мой, враг мой: В деня на грамотността – можем ли да пишем?

Днес е Международният ден на грамотността. Около 793 млн. са възрастните по света, които не могат да четат и да пишат.

Грамотни ли са българите? Това провери репортерът на Bulgaria ON AIR Борислав Петров, който "тества" знанията на столичани, използвайки думата "тротоар". Димана Мирчева също участва в експеримента.

"Повечето мои съученици са грамотни и не мисля, че трябва да има хора, които да сгрешат тази дума", каза тя преди експериментът да започне.

И се оказа права. Нито един запитаните граждани не сгреши в изписването на думата. Според една от жените, които веднага дадоха верен отговор, голяма част от хората у нас са неграмотни. По думите ѝ проблемът не е в образованието и училището, а в семейството и цялостното отношение към грамотността.

Друга жена посочи, че младите хора в България са неграмотни, защото не четат достатъчно. Тя е на мнение, че проблемът е комплексен и не е само в училище или вкъщи.

Във втората част на експеримента екипът на Bulgaria ON AIR изпробва знанията на гражданите с думата "отвертка" и веднага се намери жена, която да "падне в капана". След нея още две дами написаха думата грешно.

Студентка от УНСС написа правилно "анцуг" и до известна степен опроверга твърдението на възрастните, че младите масово са неграмотни.

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 1 година

Prawyl sum sy test y sum srawnytelno gramoten, pone sto se otnasja za yzpyswaneto na dumyte, but njakoy nesta umisleno prenebregwam and smjatam ce trjabwa da otpadnat yly pone da stanat dubletny.

36

Анонимен

преди 1 година

Bulgaria trjabwa da otmeny kyrylycata, za da bude moderna durzawa, no trjabwa da se wuwede sryft kato tozy, vmesto sljokawyca!

35

Анонимен

преди 1 година

Правил съм си тест и съм сравнително грамотен, поне що се отнася до изписването на п думите, но някои неща умишлено пренебрегвам и смятам че трябва да отпаднат или да станат дублетни. ЧЛЕНУВАНЕТО! Да има само кратък член! Не ме интересуват и хилядите правила за писане на малки букви, кратки и дълги форми на съюзите и прочие... По правопис си пиша четворка.