Снимка: mobile.de
fallback

Най-големият сайт за продажби на автомобили в Германия – mobile.de, предлага оригинален ЗИС-110, за който се твърди, че е бил използван от самия Йосиф Сталин. Ако се съди по снимките, произведената през 1946 г. лимузина е в добро състояние. Но пък и искана сума за нея е доста сериозна – 8,5 млн. евро.

Според настоящия собственик на колата, автомобилът често е возил тогавашния ръководител на СССР. През 1960 г. колата е дадена за ползване на известна артистка от бившия Съветски съюз, но нейното име не се съобщава.

Няма и категорично доказателство, че това е лимузината на Сталин.Това твърдение вероятно се разминава с истината, защото е известно, че бившият съветски ръководител се е возил на специално подготвен ЗИС-115. Това е същият ЗИС-110, който обаче е получил допълнителна бронировка, която го прави най-добре защитеният автомобил в света по това време.

Предлагана лимузина тежи повече от 2,5 тона, като специално за нея е създаден нов двигател – редови 6,0-литров мотор с 8 цилиндъра, която предага скромните в наши дни 140 к.с.

Специално за този агрегат в СССР е направен и нов бензин – А-74. От модела са произведени общо 2089 бройки, повечето от които са били използвани за... таксита.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 7 години

До Щирлиц - Ако не греша ЗИМ е почти или съвсем същият на външен вид...Ми, същият е! От същия завод -ЗИС (Завод имени Сталина) когото, след "развенчаване култа към личността на Сталин", беше преименуван на ЗИМ (Завод имени Молотова). Не след много време и този *** го шкартираха като го заклеймиха за негодяй.

17

чичо Гошо

преди 7 години

От секретен източник научих,че вече е продадена. Собственичка е другарката от левия ъгъл.

16

Анонимен

преди 7 години

Колкото министъра на отбраната на Русия Шойгу е истински руснак, толкова и ЗИС -а на Сталин е руска кола. направена е на английски конвейр и са използване агрегати и възли на /шаси и пр./ на американския Пакард, защото товарищ Сталин е изпитвал слабост към тази марка. Само допълнителната бронировка е руска.

fallback