Снимка: Булфото, архив
fallback

Намесата на Турция в българските избори е отчетлива, смята социологът Кънчо Стойчев.

Според политолога Огнян Минчев пък в основата на размяната на писма между почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на председателя на ДОСТ Лютви Местан са интересите на Турция и Русия, а тези на България нямат нищо общо.

Oще по темата

"Този ребрандинг, който тече, за фигурата на Доган, особено през последните седмици, има проста и ясна цел – съставянето след изборите на нова социално-либерална патриотична коалиция. Затова и бяха командировани патриоти при Доган, затова и сега го изкарват голям патриот", коментира Минчев пред Нова телевизия.

Според Стойчев целите и стремежите на политическия елит в Турция не са в интерес нито на България, нито на Европа.

"Намесата е отчетлива", заяви той.

"Оттук нататък следва въпросът: Има ли право Доган да се намесва и да заема патриотична поза? Да, всеки има такова право", заяви Стойчев.

"Събитията, случващи се в Турция, са изключително опасни и за Европа, и особено за България. Там набира сила един режим, който може да се окаже изключително опасен. Да се окаже с едни изключително опасни, тоталитарни намерения. Като пряка последица за България – имаме набиране на скорост на една неоосманиска, неоимперска идеология, която се счита в правото си да придобие всичко, което е принадлежало на Османската империя", допълни Огнян Минчев.

Според Кънчо Стойчев след изборите първата задача на новия парламент трябва да е да реши въпроса с влиянието на Турция в България.

"Това трябва да стане законово – гласуват хората, които са уседнали в България, плюс тези, които са в ЕС", коментира Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Ала_Бала

преди 7 години

Първо трябва да се реши въпросът с влиянието на САЩ!

18

Анонимен

преди 7 години

ДОАН ИМА ПРАВО НА ВСИЧКО, ЗАЩОТО ЖИВЕЕ ЕДИН ЖИВОТ, НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ?!

17

Башка Луд

преди 7 години

Доган си е с чин от службите и то висок!Не е *** човек, хитър политик. Някога Дертлиев каза, че това е най-големият политик в България и май излезе прав!Ако махнем черупката на фирмите и лобитата около него, не можем да открием противодържавни прояви в политиката му. Истината е, че той е добре продаващ се балансьор.В голяма степен, на него дължим етническия мир през последните години.

fallback