Снимка: Bulgaria ON AIR

Видеото, агитиращо за етническа формация, не е прецедент. Подобни видеа винаги е имало след 2002 година в полза на друга етническа партия и това се е приемало за нормално, посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Осман Октай, политически анализатор.

Още по темата

"Винаги се е злоупотребявало с етническия вот в България от външни сили. Това не е прецедент като реакция - това е добре, че най-после българските власти официално реагират", коментира Октай, като припомни случай от 2009 година, когато по време на местните избори в Бургас турският консул Бейза Юнтуна е отзована, заради намеса в политическата пропаганда по време на вота.

А журналистът Илхан Андай, който също коментира темата с предизборния клип, е на мнение, че реакцията на властите е била навременна: "Това е добра новина за България - реакцията на СЕМ и вчерашното привикване на Сюлейман Гьокче във външно министерство, защото този човек в продължение на 14 месеца обикаляше в Източните Родопи и провеждаше срещи в нарушение на Виенската конвенция, която регламентира неговата дейност в такива райони. Той твърде много пъти посети регион Кърджали, но нито един път не влезе в кабинет на човек от властта - било местна, било държавна", посочи Андай.

Той направи прогноза, че след предстоящия вот новата етническа формация няма да влезе в НС, за разлика от основните си конкуренти, които по думите му ще влязат с около 30 депутати.

 

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 5 години

Всеки път я има. Тоя екскурзианти не запомниха ли българските хубости, че пак ще идват

23

Анонимен

преди 5 години

""". Не, няма. Турският посланик е добронамерен, министрите им не агитират, а помагат за изграждането на демокрацията ни, Турция е наш исторически приятел и Ердоган е велик. *** ли сте или да? """..Има намеса. А ти си един тъптурски ***.Турският посланикще бъде изгонен и обявен персонанон грата.Турция е историческивраг.

22

гошо

преди 5 години

В много европейски страни има закон, че който е напуснал страната и живее постоянно извън нея повече от 10 години, като при това е приел друго, второ. трето гражданство, автоматично губи първото си. За такъв човек се смята че той се е дезинтересирал и отдалечил от страната си на произход и няма право да решава нейната съдба.Защо българският закон позволява чуждестранни граждани, напуснали България преди повече от 20 години да гласуват тук е неясно и НЕРЕДНО!