Снимка: МВнР

Реакцията на българската страна след призива на турския министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу пред българските изселници в южната ни съседка да гласуват масово на вота на 26 март при това за ДОСТ не закъсня.

Още по темата
Заради това изказване днес във външно министерство беше извикан турския посланик Сюлейман Гьокче.

Пред него зам.-министърът Бойко Мирчев е поставил остро въпроса за нарушенията, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията в Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за изборите, в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на Турция.

Като страна член на Европейския съюз, който е основан на правила, България стриктно спазва условията.

Изказванията на Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г., нарушават това изискване и пораждат редица въпроси.

Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи, е посочил зам.-министърът.

Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase