Снимка: Bulgaria On Air

Популизмът вече не е само политически стил, а си е направо цяло политическо движение. Това коментира социологът Първан Симеонов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По думите му дебатът между представителите на БСП и ГЕРБ е класически, в него "ролите" са разпределени - отбраняващият се и нападащият.

"От една страна имаме управление, което е леко в отбранителна поза и говори с фактология, от другата страна имаме претендент, който е в нападение, и използва по-скоро повече яркост", коментира Симеонов.

Той подчерта, че БСП не е толкова популистка, колкото консервативна партия, съдейки по приоритетите, за които говорят социалистите в предизборната си кампания.

"Естествено отбраняващият се говори с повече числа, претендентът говори с повече популизъм. Винаги е така. В общи линии такива дебати възпроизвеждат логиката, която щабовете са наредили", отбеляза той.

Културният антрополог проф. Ивайло Дичев пък коментира, че със своя протекционизъм БСП затваря хоризонта, противно на очакванията за една лява партия, която трябва "да накара хората да се вълнуват, да искат нещо".

Неговият прочит на популизма е, че разчита да внуши на хората, че живея във възможно най-лошия свят, с което да подхранва страховете.

А относно основния сблъсък между двете водещи сили за гласовете на избирателите, проф. Дичев коментира: "Измества се тематиката към някакви въображаеми неща. Започнахме пак да се борим "за" комунизма, "против" комунизма - някакви такива неща от 90-те години, които мисля, че бяхме забравили. Международната политика влезе много силно - "за" Русия, "против" Русия, какво можем ние да решим по отношение на големия сблъсък? Такива фантазни теми, които ни изместват от конкретното, реалното".

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase