Снимка: Булфото, архив

Борбата с бедността и демографската криза са двете основни теми, на които стъпва предизборната платформа на ДПС. Това каза председателят на движението след работна среща с Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/.

По думите на Карадайъ двете теми са свързани и ключът за решаването на проблемите е в понятието "инвестиции".

Оказа се, че образованието е една от основните теми за бизнеса, заяви Карадайъ и отбеляза, че въпросът има съществено място и в платформата на движението.

Основният проблем днес пред бизнеса е липсата на кадри за работата, която има в страната, каза Васил Велев от асоциацията, цитиран от БТА.

Работодателите са представили пред ДПС предложенията си за реформа в образованието и за промени в политиките за трудова миграция с оглед внос на недостигащи специалисти и работници за българската икономика.

Работодателите и ДПС са констатирали значително сходство в приоритетите и в начините за решаване на проблемите.

Единодушна е подкрепата за съществуващия данъчен модел, каза Велев. Приоритети за работодателите са запазване на валутния борд до влизането в еврозоната, ускоряване на влизането в чакалнята на еврозоната, макрофинансова стабилност, балансирани бюджети.

Очакваме повече настойчивост в по-доброто регулиране на картелите, премахване на поръчковото законодателство, ограничаване на корупцията, заяви Велев.

Работодателите предлагат още отмяна на класовете за прослужено време, минималните осигурителни доходи и други регулации.

Платформата на ДПС е отворена и може да претърпи корекции до деня на изборите - 26 март, каза Мустафа Карадайъ и допълни, че на 27 март тя ще бъде представена като Програма за управление на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase