fallback

Общ преглед
С новата година идват и новите планове за пътешествия. С пълен брой дни отпуска и обещание за повече почивни дни през 2017 г., човек може да започне с плануването на почивките още през студените януарски дни. И ако не сте запалени по зимните спортове, може да погледнете към дестинации, които по-скоро се свързват с лятото, но пък сега имат други предимства - по-ниски цени и по-малко туристи. И така - днес в "Без будилник" отиваме във вечния Рим, където зеленина има дори и през зимата.

Италианската столица няма нужда от представяне - Рим е град, в който всеки турист може да открие по нещо за себе си. От легендата за двамата братя Ромул и Рем, основали Рим, до внушителната архитектура, през традиционния сладолед и пастата, тук всеки се чувства добре.

Любителите на античната история могат да видят автентични руини, да се върнат векове назад във времето. Любознателните могат с часове да се "губят" в многобройните музеи и да се запознаят подробно с различни течения в изкуството. За религиозните тук е мястото, където на всеки ъгъл ще намерят катедрала, обикновено истински архитектурен шедьовър. А за тези, които просто искат да усетят италианския дух, е достатъчно да изпият едно капучино на някой от емблематичните площади.

Обикновено Рим се свързва най-вече с най-голямата сграда, запазена от римско време - Колизеума, който въпреки че е заобиколен от натоварени пътни артерии, много шум и коли, е място, където времето сякаш е спряло. Той е построен преди 2000 години от император Веспасиан и е побирал между 50 000 и 90 000 души. Дори и днес обаче човек затаява дъх пред мащабите му, но арената също така е и символ на човешката жестокост.

Предвид репутацията на Колизеума, там често се вият дълги опашки от туристи. За да ги избегнете, може да си купите билет от Римския форум, който е вход и за трите забележителности /Колизеумът, Римският форум и хълмът Палатин/.

Стотици години Римският форум е бил мястото, откъдето е била управлявана Римската империя. И въпреки че днес това звучи като фантастична приказка, тъй като има останали само частични руини, Форумът си остава внушителен археологически обект, който заслужава вниманието на туристите.

Пантеонът е другата сграда от античен Рим, която е и най-добре запазената от този период. Първоначално той е бил построен като езически храм, а после е превърнат в християнски, което е помогнало за съхранението му.

И както човек върви из тесните централни улички, изпъстрени с магазини и кафенета, така изведнъж се озовава пред нещо колосално, което сякаш не е на мястото си. Огромни колони се издигат на входа на ротондата и приканват хората да влязат вътре. Там пък всеки вдига глава нагоре, за да види купола и отвора в него. Да видиш как падат дъждовните капки или как влизат слънчевите лъчи през "Окото" е забележително.

Когато говорим за Рим, не може да не споменем Ватикана и папата, както и най-големия християнски храм "Свети Петър". Куполът на базиликата доминира над целия Рим и се вижда от повечето места в града. Няма по-висока сграда от "Свети Петър", това е и причината да няма небостъргачи в италианската столица.

За посещението на базиликата и Ватиканските музеи трябва да се въоръжите с търпение. Там опашките са огромни по всяко време на годината, а за да влезете в "Свети Петър" се минава през щателна проверка за сигурност.

Веднъж влезли вътре, ще ви трябва около час, за да възприемете и "понесете" големината и разкоша на базиликата. Вдигне ли човек поглед нагоре, той се чувства малък, нищожен, погълнат от сградата.

Определено си заслужава и да изкачите над 500 стъпала, които да ви отведат до най-високата точка на купола, откъдето ще видите Рим в краката си. Срещу 6 евро може да се впуснете в това спортно предизвикателство, което си струва всяка крачка и всяка капка пот. На междинното ниво може да се полюбувате на "Свети Петър" и отвисоко и да оцените напълно внушителните й размери.

Но както казахме и в началото, Рим не е само руини, музеи и катедрали. По малките идилични улички на квартал "Трастевере" човек усеща истинския италиански дух - дървените капаци на прозорците, сгушените ресторанчета и кафенета, където може да опитате прословутата пица, лазаня с домашно приготвени кори и италианско вино. Не може да пропуснете и красивите площади със забележителни фонтани като площад "Навона" или Испанските стълби, където кипи живот и се събират младежите.

И за да не е всичко само розово, трябва да споменем, че в Рим кражбите са често срещано явление и невнимателните туристи могат да се окажат в неприятна ситуация – без пари и документи. Пресичането на улиците също е игра на "руска рулетка", тъй като италианските шофьори не са никак толерантни спрямо пешеходците.

Но все пак, не се колебайте да хвърлите монета във Фонтана ди Треви, защото според поверието това означава, че ще се върнете отново в града. А Рим наистина е място, което човек може и трябва да посети повече от веднъж!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Lulu

преди 7 години

До Skunk Даааа , така е защото си нямат БАТЕ БОЙКОООО :)

6

Skunk

преди 7 години

Да не говорим за чистотата. Най-мръсната столица в Европа. Като вали всички улици са във вода, шото канализацията им е от римско.Метро- пълна скръб,мръсотия на макс,недовършено от 10--5 год,щото всеки път се намират арх. ценности от римляните.след 8 нема магазини масово, който д бачкат, а ако използваш банкомат след 20h,има вероятност дА усетиш острието в гърба си.

5

Анонимен

преди 7 години

Може да не ви се вярва но днешната италианска нация се формира от няколко етнически групи. Лангобарди (германско племе), българи (едната група е заселена веднага след като Атила е разбит и умира малко по късно през 5 век, а другата след разпада на Кубратова България), Гърци и Араби също. Има и още едно голямо преселение на българи след османските нашествия. Така, че сме си доста близки с италианците. И има страшно много българска топонимия по ботуша.

fallback