Снимка: Facebook
fallback

Чакали ли сте дълго за sбъдването на някоя мечта, само за да се окаже, че е било напразно?

Това не е от тези случаи.

След (лично моето) дългогодишно чакане Nightwish най-накрая обявиха дата за концерт в България. И ако първата им вокалистка Таря Турунен вече редица пъти е идвала у нас и е позната на българската публика като самостоятелен артист, финландците подминаваха родната сцена в продължение на години. Групата не уважи страната ни и с втората си вокалистка.

Но Nightwish с тяхната "летяща холандка" Флоор Янсен дойдоха, в може би най-добрият си вид. Разбира се, въпрос на вкус и предпочитания, и както е ясно - има хора, които никога няма да прежалят Таря или Анет. Но в годините стана ясно едно - не вокалистката прави групата, защото ако това беше вярно, още през 2005 година Nightwish щеше да остане в историята.

Големият минус на концерта се оказа непредвиденото чакане, спретнато ни набързо от сръбските митничари. Когато още в 15 часа се появи информация, че инструментите на групата са все още на границата, настроението за концерта рязко премина от трескаво очакване - в притеснение какво въобще ще се случи.

В 22:30 разбрахме какво ще се случи. Въпреки чакането, висенето пред залата и неяснотата около часа на отваряне на вратите, групата излезе навреме. За съжаление обаче отпадна подгряващата банда SEVI, която със сигурност имаше какво да предложи на събралата се тълпа.

Групата излезе и с първите акорди на Shudder before the beautiful показа на българските си фенове, че чакането и търпението са си стрували. Групата продължи с някои парчета от най-новия си албум "Endless forms most beautiful".

И така, в леко редуване между новите класики и старите хитове, Nightwish завладяха публиката. Тук е и моментът да се отбележи, че сетлистът бе внимателно сглобен, за да бъде шоуто идеално. Макар че доста от феновете отбелязаха, че любимите им песни са били пренебрегнати, то е напълно разумно да се признае, че в 2 часа няма как да се съберат всички любими изпълнения.

А финалът бе грандиозен, точно в театралния и пищен стил на мастърмайнда на групата Туомас Холоплайнен. Ghost love score с умопомрачителния финал, перфектно изпълнен от Янсен, Last ride of the day, в което си личи синхрона на на групата, и грандиозната The greatest show on earth, която категорично заяви - We were here.

Феновете обаче могат само да се надяват, че това няма да е единственият път, в който любимците ще бъдат отново тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

vlady

преди 7 години

До RoКато цяло My Dying Bride запазиха специфичната си атмосфера през годините, всеки албум има своя собствена физиономия и пак си личи,че са те. Paradise Lost сериозно олекотиха звученето особено между 1997 и 2002, след 2005 постепенно станаха по-тежки, последният албум е доста тежък и мрачен и се доближава до старите. Anathema след 1998 свирят доста по-лек и мелодичен рок и не показват признаци на завръщане към корените.

21

Металика

преди 7 години

Metalica '91 на концерта в Москва 1 200 000 зрители!!!

20

PICH

преди 7 години

Nightwish са изключителни по отношение на музикална техника и саунд.Не мога обаче да допусна, че такава сериозна група ще остави публиката да чака четири часа, както всъщност стана.Да не говорим за хората на терен, които чакаха прави.Аз нямам дебат за Таря Турунен или Анет Олсон и как би изглеждала групата с тях, но новите парчета трябваше да са изпълнени заедно със старите им шлагери.Все едно Deep Purple да не изсвири на някой концерт две -три парчета от сонг легендите Lazy, Smoke on ...

fallback