fallback

Общ преглед

Синьо-зелена вода, топлината на пясъка, тишина и спокойствие... Мислите за плажове и почивка започват да се въртят в главите на всички в града още в първите дни на лятото. Затова и днес в "Без будилник" ще ви предложим вариант за ранна и изгодна почивка в съседна Гърция още през май и началото на юни.

Халкидики е традиционно запазена територия за българските туристи. Днес отскачаме до средния ръкав на полуострова - Ситония и до една от неговите най-южни точки - село Каламици. Там са свикнали да посрещат нашенци и дори менютата в таверните са написани и на български език. В близост има и няколко къмпинга, които всяка година приютяват българи, търсещи спокойствие и тишина.

И докато в България депутатите умуват върху това какво е "къмпинг", "къмпингуване" и "нощуване на плажа", гърците знаят как да осигурят нощувката под звездите в нормални условия. Поне за едно нещо със сигурност може да вземем пример от тях - как се прави къмпинг и как се поддържа той. Много българи избират именно този тип почивка в съседната държава - да отидат на палатка, каравана, бунгало или къщичка и да прекарат ваканцията си сред природата.

Въпреки че това първоначално навява мисли за спартанско настаняване, в един къмпинг близо до Каламици условията са повече от добри - има бани и тоалетни на всеки ъгъл с топла течаща вода, оборудвани кухни, както и магазин. Има възможност и за наемане на къщички с всичко необходимо. Липсва само шумът, бетонът и мръсотията. А плажът... е, той наистина този път е на 50 м. А за тези, които са наели каравани на плажа, и това препятствие не съществува.

Заливът е собствен, само за къмпингуващите, с невероятна гледка в далечината към връх Атон на третия ръкав на Халкидики. Пясъкът е златист, макар и малко едър, а водата - тюркоазена. Плувците любители могат да прекарат часове във водата в преследване на малки и по-големи риби.

Но най-различното е спокойствието и тишината, които съпътстват почивката сред природата. Плажът е достатъчно голям, за да не си пречат плажуващите и човек да се радва на относително уединение. Никой не ти предлага кукуруз, не бучи непрестанно силна музика, спасители не свиркат до припадък...



Такива подобни усамотени плажове има по целия ръкав Ситония. Пясъкът изглежда нереално бял, а водата - синьо-зелена. Погледнати отдалеч плажовете дори изглеждат безлюдни. Един от тях е "Портокали бийч" - плаж, който човек спокойно може да каже, че е като от картичка.

Той е съвсем малък, няма нищо общо с родното Черноморие, където плажните ивици са широки и дълги километри. Сгушен между скалите, плажът Портокали е истинско райско кътче. Пясъкът е ситен, нежен и светъл, което прави водата да изглежда прозрачна. Във водата има красиви скали, които приличат на същински подводен град и вероятно той е именно такъв за морските обитатели.

И ако вече не издържате в града и жадувате за море, избягайте на почивка сред природата. Там, където няма бетон и мръсотия, а само слънце, пясък и вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

тоя пъ

преди 7 години

Точно портокали бич прилича на натъпкан БГ плаж през лятото. няма къде къпа да хварлиш и точно на плажа има две будки за храна и напитки...иначе на ситония има плажове, но портокали вече не е от тях. Даже има оферти за транспорт с корабче до портокали с/у 10 евра в двете посоки от разните му селца наоколо

8

Анонимен

преди 7 години

е хората са с традиции и знаят какво да предложат,а ние сме с амбиции но само бетони,къщи и легла предлагаме,ако можем и водата ще застроим,бройка чужденец да уловим,а че си отиде красотата на парвенютата им е през търкалата,но ще бъдем първи в грозотата

7

Изненада!

преди 7 години

И от водата изкача лодка с араб.

fallback