Снимка: архив, Ройтерс

Може би най-могъщата компания на планетата става на 40 години – добър повод от БиБиСи да разкажат историята на човека, който е с основна заслуга за основаването на Apple и след това си тръгва и остава встрани от невероятния успех на фирмата.

На около час път от Лас Вегас, в пустинята Невада се намира малкото градче Паръмп. Там, в средата на пустошта, живее неизвестният за широката общественост съосновател на Apple.

Роналд Уейн е на 81 години. Преди 4 десетилетия работи в компанията за видеоигри Атари. Точно там среща младия Стив Джобс, който често се обръща към Уейн за съвети по всевъзможни теми.

Джобс попитал дали трябва да започне бизнес с ротативки. Уейн отговорил – не. Джобс попитал дали трябва да отиде на пътешествие в Индия, за да намери себе си. Уейн отговорил – ако наистина се налага, но бъди внимателен.

Един ден, Джобс задал въпроса, който променя историята: “Ще ми помогнеш ли да влеем малко разум в Стив Возняк?”. “Доведи го у нас. Ще седнем заедно и ще поговорим”, отвърнал Уейн.

Харизматичният Возняк, наричан Воз, работел заедно с Джобс по превръщането на познатите дотогава бизнес компютри в нещо по-лично, по-лесно за употреба от редовия клиент.

Воз е много, много добър... дори е считан за най-добрият в разглабянето на един компютър и направата на съвършено друг с наличните части. Дънна платка, изработена от специалиста, дава основата за първия компютър Apple – въпросната платка е продадена на търг през 2015-та година за 365 хиляди долара.

Джобс иска геният на Воз да е запазен ексклузивно за Apple и да носи пари. Воз е далеч от тази идея.

Така двамата се озовават в апартамента на Роналд Уейн в Калифорния. “Джобс считаше, че аз съм някак по-дипломатичен от него”, спомня си Уейн. “Той беше крайно нетърпелив да пусне  на пазара творенията на Воз от гаража. Самият Возняк обаче просто се забавляваше и не искаше да се захваща със сериозен бизнес – при него тази концепция за развитие просто не съществуваше”.

След 45-минутен разговор, Уейн успява да обърне нещата. “Той се съгласи. Разбра, че става въпрос за нещо голямо. Това беше моментът, в който Стив Джобс каза: “Ще основем компания. Ще се казва Apple Computer Company!””.

Уейн не чака втора покана и по памет набира документ от 4 страници на печатната си машина IBM. Схемата е напълно ясна – Джобс и Возняк получават по 45%, за Уейн остават 10% и задачата да бъде арбитър при всякакви спорове.

Само 12 дни по-късно Уейн се оттегля от това споразумение. “По абсолютно адекватни причини, които са валидни за мен и до ден днешен”, казва Уейн 40 години по-късно и при пазарна оценка на компанията за 600 милиарда долара.

По онова време Стив Джобс тъкмо е успял да осигури първата голяма сделка за Apple. Малката верига за компютри Byte Shop поръчва 50 машини. За да изпълни поръчката, компанията трябва да вземе кредит за 15 хиляди долара.

Но Уейн подразбира, че Byte Shop има лошата репутация на некоректен платец. “Ако се окажехме измамени, всеки от нас, съдружниците, щеше да носи персонална отговорност за дълга към банката. Джобс и Возняк нямаха нищо, но аз имах къща, банкова сметка и кола... можеха да ме сгащят”, припомня си Роналд.

Затова казва на останалите двама, че би искал да помага с каквото може, но не може официално да е част от компанията.

Уейн е автор на първото лого на Apple – Исак Нютон седнал под дърво и ябълка, падаща върху главата му. Роналд се подписва под рисунката, но това не остава незабелязано от Джобс. “Махни подписа!” са думите ни на младия бизнесмен и Уейн се съгласява.

Месеци след като приключва взаимоотношенията си с Apple, Роналд Уейн получава писмо. “В писмото пишеше, че трябва да се откажа от всякакъв интерес, който бих имал по отношение на компанията и ще получа чек от 1500 долара. За мен тези пари си бяха подарък и затова подписах без колебание”, разкрива Уейн.

Днес, 10% дял от Apple струват 60 милиарда долара. Дори и да съжалява за решението си, Роналд Уейн умело успява да го прикрие, изтъкват от БиБиСи.

“Ако бях останал, щях да се озова в “задния двор” на голяма фирмена сграда, оглавяващ отдел, който да се занимава с огромен поток от документи. И щях да правя това в следващите 20 години от живота си. Не исках такова бъдеще за себе си. Ако исках парите, можех да ги имам. Но най-важното за мен беше да направя това, което ми харесва”, разкрива Уейн.

И дава съвет на младите: “Намерете нещо, който да ви носи удовлетворение и да сте готови да го правите дори и безплатно... тогава няма ви се наложи да работите и един ден през целия си живот”.

По отношение на самоуверения и трудно податлив на критика Стив Джобс, Роналд Уейн отбелязва: “Той беше удивителен човек. Той изгради Apple и направи компанията това, което е. Дали беше приятен човек? По-скоро не, но това няма значение. Проблемът беше, че вглъбен в работата по извеждането на Apple до върха, Стив забрави защо започна всичко... а именно, за да има парите да прави това, за което мечтае”.

Уейн все пак има нещо, за което съжалява във връзка с доброволното си оттегляне от Apple – продава оригиналното си копие от първия договор за създаването на компанията за едва 500 долара. На търг през 2011-та година същият договор се продава за 1,6 милиона долара.

В дома си Уейн няма нито един продукт на Apple. Предпочита да си сглобява сам технологичните “джаджи” - твърди, че така е по-забавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase