Снимка: Reuters. архив

Въпреки всички невероятни постижения, на които ставаме свидетели всеки ден от водещите компании за смартфони в света, всички се чудим какво да правим с живота на батериите, който хич не е впечатляващ. Повечето хора намират решение чрез кейсове с батерии или външни батерии, които са по-големи от телефона и не са най-удобното нещо на света.

Тези възможности определени не са идеални и докато кажи-речи всички технологични компании се опитват да разработват технологии, които да позволят по-дълга издръжливост на батериите, базираната във Великобритания компания Intelligent Energy твърди, че е направила огромен пробив в тази насока. Нейното решение е създаването на горивна клетка, която е достатъчно малка да се вгради в смартфон, но и достатъчно силна, за да го поддържа цяла седмица.

Неназован изгряващ производител на смартфони толкова е повярвал на технологията на Intelligent Energy, че я е финансирал със 7,6 млн. долара, съобщава Bloomberg. Революционната идея може да има реално приложение до 2 години.

Един от ръководителите на проекта на Intelligent Energy, Джулиан Хюгс, смята, че вграждането на горивните клетки в преносими устройства ще предостави решение на дългогодишната дилема на производителите между все по-големите иновации, които потребителите искат от нови устройства и все по-малкото живот на батериите.

Технологията дава допълнителн живец на батериите чрез комбинирането на водород и кислород. Още миналата година пред The Telegraph изпълнителният директор на Intelligent Energy, Хенри Уинанд, каза, че инженерите им са създали толкова тънка горивна клетка, че може да се побере във всяка батерия, без да променя размера и. Тогава се появиха и слухове, че тази технология се разработва ексклузивно за Apple, но нито една от двете страни не потвърди.

Единствената промяна в устройствата се състои в лека промяна на дизайна - добавянето на малки отвори в задния капак, които да позволят отделянето на водна пара, появяваща се от действието на горивните клетки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase