Снимка: photl

Когато приготвят за консумация плодове и зеленчуци, много хора премахват обелките. Но заедно с това те се лишават от много важни хранителни вещества. Морковите, крушите, патладжаните са само част от храните, които е добре да се консумират с обелките. Вижте кои още.

Ябълки

Един от най-препоръчваните за консумация плодове са ябълките. Защо трябва да ги хапваме с обелките? В корите на плодовете се съдържат големи количества пектин. Той спомага по естествен път да контролираме нивата на холестерола и кръвната захар.

В корите на ябълките се съдържат и много антиоксиданти, като кверцетина. За него е установено, че има голям ефект върху раковите клетки и подобрява паметта. Също така, когато белите ябълките, вие пропускате голяма част от приема на здравословни фибри.

Картофи

Обелките на картофите са много по-богати на витамин А, желязо, калций, калий, магнезий, витамин В6 и витамин C в сравнение с останалата част от зеленчука. Така например в 100 грама картофени обелки има 17 пъти повече желязо.
Премахвайки обелките на картофите, ще загубите около 90% от съдържанието на желязо.

Също така обелките на сладките картофи са богати на бета-каротин, който по време на храносмилане се преобразува във витамин А. Ето защо, когато имате възможност, не белете картофите, а просто ги измивайте много добре.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase