Когато приготвят за консумация плодове и зеленчуци, много хора премахват обелките. Но заедно с това те се лишават от много важни хранителни вещества. Морковите, крушите, патладжаните са само част от храните, които е добре да се консумират с обелките. Вижте кои още.
Ябълки
Един от най-препоръчваните за консумация плодове са ябълките. Защо трябва да ги хапваме с обелките? В корите на плодовете се съдържат големи количества пектин. Той спомага по естествен път да контролираме нивата на холестерола и кръвната захар.
В корите на ябълките се съдържат и много антиоксиданти, като кверцетина. За него е установено, че има голям ефект върху раковите клетки и подобрява паметта. Също така, когато белите ябълките, вие пропускате голяма част от приема на здравословни фибри.
Картофи
Обелките на картофите са много по-богати на витамин А, желязо, калций, калий, магнезий, витамин В6 и витамин C в сравнение с останалата част от зеленчука. Така например в 100 грама картофени обелки има 17 пъти повече желязо.
Премахвайки обелките на картофите, ще загубите около 90% от съдържанието на желязо.
Също така обелките на сладките картофи са богати на бета-каротин, който по време на храносмилане се преобразува във витамин А. Ето защо, когато имате възможност, не белете картофите, а просто ги измивайте много добре.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
15
лъжи и глупост!
преди 8 годиниНикога ли написалият статията не е чувал за химикали по корите?
14
дедо ви
преди 8 годиниПак ви заобработваха евроатлантически! Всички днешни плодове и зеленчуци са яко обработени с химикали отвън и отвътре ! Не яжте корите, освен течен парафин там са и инсектицидните препарати, нитратите и пр.... Има ябълки които по 2-3 месеца на стайни условия не засъхват !? После не плачете, че са ви поникнали мустаци, рога, копита и децата ви имат по 28 пръста !?
13
Анонимен
преди 8 годиниКори му се вика бе Михаелче, не обелки!